Veronmaksajat mahdollistavat osaltaan laivatilaukset

Valtion erityisrahoituslaitos Finnvera Oyj osallistuu tilattujen risteilyalusten rahoitukseen takaajana. Ilman valtiollista takausta kauppoja olisi hankala tehdä.

Finnvera takaa 50 prosenttia telakan rakennusaikaisesta luotosta, 80 prosenttia ennakkomaksuista sekä 95 prosenttia varustamon ostajaluotosta.

– Laivatilauksissa markkinakäytännön mukaan 80 prosenttia kauppahinnasta maksetaan vasta kun alus luovutetaan, joten telakka tarvitsee laivojen rakennusajalle rahoitusta ja siksi myös takauksen, Finnveran varatoimitusjohtaja Topi Vesteri kertoo.

Telakan täytyy myös antaa varustamolle vakuus siitä, että varustamon sille maksama 20 prosentin ennakkomaksu tilauksesta ei mene hukkaan.

Varustamo maksaa tilaukset ostajaluotolla, kun alukset luovutetaan. Luoton takaisinmaksuaika on 12 vuotta, ja sen riskistä suurimman osan kantaa Finnvera.

– Finnvera perii takuistaan riskin mukaisen hinnan. Toiminta on toistaiseksi ollut kannattavaa, eikä veronmaksajien kukkarolla ole jouduttu käymään, Vesteri sanoo.

Finnveran vastuut tilaajavarustamosta nousevat aiempien ja nyt tilattujen alusten myötä korkeimmillaan noin kahteen miljardiin euroon. Vastuut Meyer Turku Oy:n rakennusaikaisesta rahoituksesta voivat nousta enimmillään noin 850 miljoonaan euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.