Veroparatiisin yhtiöt paljastuivat, mukana suomalaisia

Tietovuoto on paljastanut valtavan määrän veroparatiisissa varojaan pitäviä yrityksiä. Mukana on myös suomalaisyhtiöitä.

Vuoto koskee yli 120 000:ta yritystä sekä rahastoa ja 130 000:ta ihmistä. Yrityksistä suurella osalla on tili Brittiläisillä Neitsytsaarilla, jossa on erittäin alhainen verotus ja henkilötiedot salataan. Veroparatiiseja ovat käyttäneet hyväkseen niin monimiljonäärit, keskiluokkaiset perheet kuin rikolliset.

Paljastuksen kerrotaan olevan kaikkien aikojen suurin. Dataa on enemmän kuin Wikileaksin parin vuoden takaisessa diplomaattisähkeiden vuodossa.

Tiedot perustuvat tutkivien journalistien kansainvälisen järjestön haltuunsa saamiin 2,5 miljoonaan asiakirjaan. Asiasta kertovat muun muassa Guardian ja Yle, jonka MOT-ohjelma aikoo julkistaa paljastuneet suomalaisyritykset ensi maanantaina.

ICIJ-järjestö on saanut dokumentit kahdesta suuresta veroparatiisipalveluja myyvästä yhtiöstä. Järjestöön kuuluu tutkivia toimittajia yli 60 maasta. Asiakirjat sisältävät muun muassa sähköposteja, tilinpäätöstietoja ja yhtiöiden sisäisiä asiakirjoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.