Verouudistus on merkittävin voitto Trumpille hänen presidenttikaudellaan

Trumpin republikaanipuolue seisoi verouudistuksen takana yhtenäisenä toisin kuin useissa muissa kysymyksissä.

Presidentti Donald Trumpin verouudistus on maan suurin kolmeen vuosikymmeneen. Uudistuksen läpimeno Yhdysvaltain senaatissa ja edustajainhuoneessa joulun alla on merkittävin voitto Trumpille hänen presidenttikaudellaan.

Trumpin republikaanipuolue seisoi verouudistuksen takana yhtenäisenä toisin kuin useissa muissa kysymyksissä. Senaatissa ja edustajainhuoneessa vähemmistössä olevat demokraatit vastustivat uudistusta niin ikään yhtenä rintamana.

Yritysverojen leikkausten lisäksi uudistus pudottaa palkansaajien tuloverotusta. Demokraattien mielestä suurimmat hyödyt korjaavat rikkaat kuten Trump itse.

Arvostelijoiden mukaan verouudistus lisää Yhdysvaltain velkaantumista, sillä se tulee maksamaan kymmenessä vuodessa lähes 1 500 miljardia dollaria (nykykurssein 1 260 miljardia euroa).

Republikaanit arvioivat kuitenkin, että uudistus maksaa itsensä takaisin, kun verohelpotusten myötä talous kasvaa, tuottavuus paranee ja työpaikkoja syntyy lisää.

Pitkän linjan mukainen

Uudistus on republikaanien pitkän linjan mukainen. Puolue kannattaa mahdollisimman kevyttä verotusta ja pieniä julkisia menoja. Jälkimmäinen tavoite ei ole toteutunut, vaan Yhdysvaltain budjettialijäämä on tupannut kasvamaan myös republikaanien valtakausilla.

Verouudistus vaikuttaa myös Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmään, sillä uudistus muuttaa sairausvakuutuksen ottamisen vapaaehtoiseksi. Tämä rapauttaa edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta, Obamacarea, jota useimmat republikaanit vastustavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trumpin verouudistus hyödyttää lukuisia suomalaisyrityksiä