Versowood haluaa lisää puuopetusta Suomeen – Hankasalmen saha on konsernin tuottavin ja tehokkain yksikkö

Suomen suurin mekaanista puunjalostusta harjoittava perheyritys Versowood piti perjantaina avointen ovien päivän Hankasalmella. Kiinnostuneita vieraita riitti aamusta lähtien, ja puheenpito-osuuden aikana Versowood Oy:n toimitusjohtajalla Ville Kopralla oli sekä hyviä uutisia että kriittisempää sanottavaa.

Konsernin liikevaihto oli 378,6 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa reilun seitsemän prosentin kasvua edelliseen tilikauteen verrattuna. Liikevoitto nousi 22,3 miljoonaan euroon.

– Viime vuoden tulokseen voi olla suhteellisen tyytyväinen, Kopra luonnehti.

– 2 000-luvulla sahateollisuudessa on jouduttu tottumaan huomattavasti huonompiin tuloksiin.

Yhtiönä Versowood on huonoista vuosista huolimatta kasvanut jatkuvasti.

– Liikevaihto on tuplaantunut verrattuna vuoden 2010 tasoon.

Heinäkuussa alkaneelle tilikaudelle Versowood tavoittelee 420 miljoonan euron liikevaihtoa ja 1,35 miljoonan kuutiometrin sahatavaratuotantoa.

Konserni myy valtaosan tuotteistaan ulkomaille, muun muassa Kiinaan, Japaniin ja Egyptiin. Kotimaisen kaupan osuus on 44 prosenttia.

 

 

Kopraa harmittaa, että puuala ei ole pystynyt nykyistä parempiin tuloksiin 2000–luvulla. Esimerkiksi toimitusjohtaja otti puurakentamisen, jonka osaamisessa Suomella olisi hänen mukaansa varaa kehittyä.

– Monet megatrendit tukevat toimialaamme ja puurakentamiselle pitäisi olla mitä parhain pohja, Kopra sanoi.

– Alan toimijoiden on vietävä puurakentaminen seuraavalle vuosikymmenelle – yhdessä puolueiden, poliitikkojen ja järjestöjen kanssa.

Ratkaisuksi Kopra ja Versowood esittävät puurakentamisen osaamisohjelmaa, jossa muun muassa koulutettaisiin puurakentamisen osaajia toiselta asteelta ylöspäin vaativien puurakenteiden suunnitteluun.

– Ohjelman tulisi myös tarjota tukea ja opetusta arkkitehdeille sekä suunnittelijoille puurakentamisen tekniikoista ja rakennusmateriaalien ominaisuuksista.

 

Kopra tähdentää myös julkisen sektorin ja erityisesti kuntien keskeistä roolia rakentamisen ohjauksessa. Juuri nyt hyvässä nosteessa olevien kerrostalojen rakentamisen hän ei usko olevan ratkaisu puun käytön lisäämiseen.

– Olisihan se hienoa, jos puisten kerrostalojen rakentaminen lisääntyisi, mutta Suomi on betoniin valettu maa, Kopra arvioi.

– Oleellista olisi lisätä puurakentamista julkisella puolella, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja urheiluhalleissa.

Kopra on huolissaan myös puunkuljetuksen tilasta.

– Viime syksyn haastavat kelit muistuttivat, että metsätieverkostoon kannattaa investoida ja alempiasteista tieverkostoa pitää saada parannettua, Kopra sanoi.

– Odotimme haastavaa kelirikkoa tällekin keväälle, mutta onneksi se alkoi vasta äitienpäivän tietämillä ja meni nopeasti ohi.

Autokalustoa on saatavilla riittävästi, mutta puunkuljetuksessa alkaa olla todellinen kuljettajapula.

– Tilannetta ei yhtään helpota erittäin kireäksi säädetty kuljettajien työaikalaki.

– Miksei kuljetusalallakin voitaisi ottaa käyttöön työaikapankkijärjestelmää, jolla tasattaisiin keliolosuhteista johtuvaa epätasaista työtilannetta?

Kopra antoi risuja myös omistajuuteen ja yrittäjyyteen kohdistuville veronkiristyksille.

– Nyt monesti tuntuu siltä, kuin omistaja olisi pahempikin rikollinen, Kopra sanoi.

– Asenteiden on muututtava, ja yrittäjyyden, työn ja hyvinvoinnin yhteys on tunnustettava.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .