Vienti nosti Keski-Suomen lamasta – kasvua enemmän kuin muualla Suomessa

Keski-Suomen viime vuosien talouskasvu on ollut vahvasti vientivetoista. Alueen vienti on kasvanut selvästi enemmän kuin vertailumaakunnissa ja koko Suomessa.

– Keski-Suomessa vienti on kasvanut vuosina 2015–2018 noin 50 prosenttia. Samaan aikaan esimerkiksi Uudenmaan vienti kasvoi hieman yli 20 prosenttia ja koko maan vienti noin 20 prosenttia. Pirkanmaan vienti kasvoi vain kymmenisen prosenttia, toteaa elinkeinojen kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitosta.

Hän on vertaillut maakuntien kehitystä Tilastokeskuksen aineistosta. Vertailu tuli mahdolliseksi, kun työ- ja elinkeinoministeriön aiemmin ylläpitämä eri toimialojen online-palvelu siirtyi joulukuun lopussa Tilastokeskukselle ja samalla maakunnat saivat myös muiden maakuntien suhdannetiedot käyttöönsä.

– Aineisto paljastaa, että viennissä, teollisuudessa ja palveluissa Keski-Suomella menee hyvin, mutta kaupassa ja yllättäen myös rakentamisessa ei menekään niin hyvin, Päivänen analysoi.

Hän on verrannut Keski-Suomen kehitystä koko maan ja naapurimaakuntien kehitykseen.

– Hyviä vertailumaakuntia ovat naapurimaakunnat, joissa on oma yliopisto eli Pirkanmaa, Pohjois-Savo ja Pohjois-Pohjoismaa. Myös Uudenmaan ja koko maan kehittyminen ovat hyviä verrokkeja. Vertailu paljasti pienoisia yllätyksiä.

Viennin veto nosti Keski-Suomen teollisuuden liikevaihtoa tarkasteluajanjaksolla (syyskuusta 2015 vuoden 2018 loppuun) 30 prosenttia. Samaan aikaan koko maan teollisuuden liikevaihdot kasvoivat 22 prosenttia.

– Keski-Suomen teollisuuden kasvu oli selvästi koko maata ja vertailumaakuntia parempaa.

 

Yritysten liikevaihtojen kasvu on tuonut lisää työtä maakuntiin.

– Yritysten henkilöstömäärä on kasvanut eniten Uudellamaalla, 9,8 prosenttia. Keski-Suomessa yritysten työntekijämäärä on lisääntynyt vuodesta 2015 alkaen seitsemän prosenttia eli hieman enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Julkisuudessa on ollut paljon porinaa Keski-Suomen kovasta rakentamistahdista. Se ei kuitenkaan yllä mitalisijoille maakuntien vertailussa.

– Rakentamisen liikevaihdot ovat kasvaneet eniten Pohjois-Pohjanmaalla (50 prosenttia) ja Pirkanmaalla (35 prosenttia). Keski-Suomen kasvu oli samaa tasoa kuin koko maassa eli 26 prosenttia.

Myös kauppa kasvaa Keski-Suomessa, mutta ei niin hyvin kuin naapurissa. Pirkanmaan kaupan alan kasvu (14 prosenttia) oli kovinta. Uudellamaallakin kasvu oli kymmenen prosenttia. Keski-Suomen kasvu oli Pohjois-Savon kanssa heikointa (noin 8 prosenttia).

Viennin ja teollisuuden ohella palvelut ovat hyvällä kasvu-uralla. Palveluissa Pohjois-Pohjanmaa oli selvä ykkönen 23 prosentin kasvulla ja Keski-Suomi hyvä kakkonen 19 prosentin kasvulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .