Ville Niinistö FT:lle: Fennovoiman ydinvoimaluvassa suomettumisen tuntua

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö arvioi Financial Times -talouslehden haastattelussa, että Fennovoimalle esitetty ydinvoimalupa on merkki Suomen ulkopolitiikan suomettumisesta.

- Ulkopolitiikkaamme eivät ohjaa omat arvomme vaan se, että yritämme huolellisesti toimia niin kuin venäläiset haluavat. Se vie meidät takaisin 1970-luvulle, Niinistö sanoi lehdelle.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Fennovoiman hankkeesta nyt 34 prosenttia. Niinistön mukaan Fennovoimalle myönnetty lupa lisäisi tuntuvasti Suomen energiariippuvuutta Venäjästä ja antaisi Venäjälle juuri sellaista vaikutusvaltaa, jota se kaipaa lännen ja EU:n suuntaan.

- Suoraan sanoen, on täysin hämmentävää, että muun hallituksen mielestä tämä on OK, Niinistö sanoi FT:lle.

Vihreät aikoo lähteä hallituksesta, jos valtioneuvosto hyväksyy esityksen Fennovoiman ydinvoimaluvasta. FT arvioi, että tämä lisäisi vaaraa hallituksen kaatumisesta ja ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

Suomettuminen on termi, jolla usein kuvattiin Suomen varovaista ulkopolitiikkaa etenkin presidentti Urho Kekkosen kaudella.

Vihreät aikoo lähteä hallituksesta, jos valtioneuvosto hyväksyy esityksen Fennovoiman ydinvoimaluvasta.

Fennovoima haluaa ydinvoimalahankkeensa osakkaiksi lähikuntia, kertoo sanomalehti Kaleva.

Kalevan mukaan yhtiön suomalaisomistajia edustava Voimaosakeyhtiö SF on tarjonnut osakkuutta 19 kunnalle.

Kunnista tulisi osakkeenomistajia perustettavaan Hanhikiven Sähkö -osakeyhtiöön. Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen arvioi Kalevalle, että 5-10 kuntaa lähtee osakkaaksi.

Kiinnostuneimpia ovat olleet Pyhäjoki, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen ja Haapavesi. Tavoitteena on, että kunnat päättävät asiasta lokakuun loppuun mennessä.

- Ei siitä massiivisen iso tule, mutta tyhjää parempi, Soronen sanoo lehdelle.

Fennovoima haluaa rakentaa ydinvoimalan Pyhäjoen Hanhikiveen. Fennovoiman kotimaisen omistuksen on oltava yli 60 prosenttia, kun yhtiö jättää rakennuslupahakemuksen ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.