Ville Niinistö: TVO yrittää tehdä päättäjistä narreja

Vihreiden puheenjohtaja ympäristöministeri Ville Niinistö tulkitsee, että ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) hakee uutta periaatelupaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen nelosyksikölle. Yhtiö on esittänyt valtioneuvostolle, että periaatepäätöksen voimassaoloaikaa jatketaan viidellä vuodella.

Hallitus on linjannut, ettei se myönnä ainakaan tällä kaudella periaatelupia uusille ydinvoimaloille.

- Ydinenergialaki ei tunne mitään muuta kuin uuden periaatepäätöksen. TVO asettaa itsensä aika naurunalaiseksi, Niinistö sanoo ja toivoo, että yhtiö vetäisi koko hakemuksensa pois.

Hän huomauttaa, että ydinenergialain mukaan periaatepäätös tehdään sen hetkisen tiedon perusteella.

Lisäajan myöntäminen olisi Niinistön mukaan valtioneuvostolta yksiselitteisesti laiton päätös.

Niinistön mielestä ei ole mitään takeita siitä, että TVO pystyisi toteuttamaan hankkeen. Hänestä ydinvoimayhtiö yrittää tehdä päättäjistä narrejaan.

- 18 vuotta on jo hukattu Olkiluoto 3:n takia. Jos sillä rahalla olisi tehty panostuksia kotimaiseen uusiutuvan tuotantoon, olisi vähennetty paljon kivihiilen ja öljyn tuontia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan hallituksen on arvioitava, onko Olkiluoto 4 yhteiskunnan kokonaisedun mukainen hanke. Mikäli valtioneuvosto päätyisi puoltamaan hakemusta, se olisi vietävä myös eduskunnan hyväksyttäväksi.

- Aivan kuten Fennovoimankin hankkeen kohdalla, kyse on uudesta tilanteesta, jonka käsittelyyn ydinenergialaki ei suoraan anna vastausta, Vapaavuori sanoi tiedotteessaan.

Vapaavuori pitää TVO:n ehdottamaa viiden vuoden lisäaikaa Olkiluoto 4:n periaatepäätökselle liian pitkänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.