Virtuaalimaailma tulee, oletko valmis? – Jukka Seppäsen Moisio Forest Oy:lle luoma virtuaalinen esittelyhuone oli menestys alan messuilla Ranskassa

Äänekoskelainen digitaalisen VR-tekniikan taituri Jukka Seppänen loi virtuaalisen esittelyhuoneen viitasaarelaisen metsäkoneiden lisälaitteita valmistavan Moisio Forestin myynnin- ja markkinoinnin tueksi. Se herätti ihastusta ja kiinnostusta Ranskan Nizzassa John Deeren After Sales Summitissa kesän alussa.

Asiakas sai laittaa virtuaalilasit päähänsä ja astui virtuaaliseen Moipu-huoneeseen, ihan kuin Liisa ihmemaahan. Siellä oli esillä kaikki Moisio Forestin Moipu-tuotemerkin tuotteet. Asiakas pystyi ottamaan tuotteita käteensä, tarkastelemaan niitä ja halutessaan purkamaan ja kokoamaan laitekokonaisuuksia.

– Vastaanotto oli todella hyvä. Asiakkaat panivat lasit päähänsä ja huusivat W au, tää on tosi siistiä! Kiinnostus oli valtavaa ja erotuimme eduksemme muiden perinteisistä videotykki-osastoista, hehkuttaa Moisio Forestin toimitusjohtaja Petrus Moisio.

– Olimme hetkessä uudenlaisen markkinoinnin aallonharjalla. Rento keskusteluyhteys syntyi helposti ja jäimme varmasti kaikkien mieleen, hän myhäilee.

 

Virtuaalinen sekä lisätty todellisuus tekevät vahvasti tuloaan, mutta monetkaan yritykset eivät vielä ole hoksanneet ottaa käyttöön sen tarjoamia etuja. Äänekosken POKEn digilab on paikka, jossa kehitetään virtuaalisia oppimisympäristöjä ja esittelyhuoneita muun muassa Jukka Seppäsen taitojen avulla.

– POKEn logistiikalla rekkojen ajo-opetus ja metsäkoneiden käsittelyn opetusta tehdään jo päivittäin virtuaalisesti simulaattoreissa. Käytännön opetusta ei unohdeta, mutta simulaattorin avulla monet vaativat työtilanteet on hyvä harjoitella etukäteen.

Moipu-projekti liittyi Biotar-hankkeeseen, jossa sekä POKE että Moisio Forest ovat mukana. Ensin oli ajatus jonkinlaisesta 3D-esittelystä, mutta projektityöntekijä Seppäsen pääkopassa muhi jotain kunnianhimoisempaa. Aikaisempaa kokemusta hänellä ei ollut virtuaalisten ympäristöjen mallintamisesta, joten hän uppoutui netin ihmeelliseen maailmaan työaikansa lisäksi myös vapaa-ajallaan.

– Aihe kiinnosti minua ja halusin oppia samalla itsekin. Valmiita pohjia en löytänyt, mutta sitten lähdin harjoittelemaan esittelyhuoneen mallintamista pelimoottorin avulla. Ratkaisevaa oli saada tuotteiden CAD-mallit käyttöön. Niiden avulla sain mallinnettua kaikki tuotteet realistisesti esille ja käsiteltäväksi. 360-kameran ja dronen kuvien avulla saimme mukaan myös aidontuntuisen tehdasympäristön, Seppänen kertoo.

Toinen video Poken virtuaalihuoneesta 

Biotar-hankkeessa luotu pelimoottorilla luotu virtuaalitodellisuuspohja on nyt periaatteessa räätälöitävissä muillekin.

– Nyt saimme valmiiksi esittelyhuoneen, jota voidaan vielä jalostaa ja jatkokehittää. Myös koulullemme tästä Moisio-yhteistyöstä oli suuri hyöty, sillä opimme lisää ja voimme hyödyntää saamiamme CAD-malleja opetuksessa.

Monipelillisyys oli juttu, minkä Jukka Seppänen ehdottomasti halusi lisätä Moipu-esittelyhuoneeseen. Sen avulla esittelyhuoneeseen voi asiakkaan tai oppilaan seuraksi tulla yrityksen edustaja tai oppilaitoksen kouluttaja esittelemään, keskustelemaan ja täsmentämään ohjeita.

– Se antaa paljon lisämahdollisuuksia. Tämä onnistuu, vaikka opettaja tai kouluttaja olisi muualla Suomessa ja vaikkapa toisella puolella maailmaa, Seppänen esittelee.

Moipu-huoneessa ei vielä ole avatar-hahmoja, mutta niiden lisäämistä suunnitellaan.

– Virtuaalitodellisuus on lähivuosien juttu, joka mullistaa ja monipuolistaa elämää kaikkialla. Pian mummo ja pappa voivat hetkessä matkustaa virtuaalilasien avulla Yhdysvalloissa asuvien lastenlastensa luo. Tarve matkustaa voi vähentyä paljonkin, mikä edistää kestävää kehitystä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .