Voimakaksikko oli Nokian vahvuus ja heikkous

Nokia Oyj:n historian kirjoittanut professori Martti Häikiö pitää yhtiön entisen pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan muistelmakirjan merkittävimpänä ansiona kuvausta vallasta luopumisen vaikeudesta ja seuraajan valinnan epäonnistumisesta. Muistelmateos Mahdoton menestys julkistettiin torstaina.

Häikiön mukaan muistelmat osoittavat, että Nokian vahvuus ja heikkous oli Jorma Ollilan ja Olli-Pekka Kallasvuon tiivis yhteistyö. Kallasvuosta tuli Ollilan luotetuin työpari jo keväällä 1986, kun Citibankista Nokian rahoitusosastolle siirtynyt Ollila pyysi Nokian lakiosaston juristin Kallasvuon omaan tiimiinsä.

Valta Nokiassa keskittyi lopulta yksiin käsiin, kun toimitusjohtaja Ollilasta tuli myös hallituksen puheenjohtaja vuonna 1999. Ollilan seuraajan hakemisesta muodostui vaikea prosessi. Häikiön mukaan muistelmakirja on häkellyttävän suorasukainen siinä, miten tyytymätön Ollila lopulta oli kaikkiin seuraajaehdokkaisiinsa nähden.

”En itse halunnut historiaan pääjohtajana, joka nosti Nokian loistavaan asemaan, mutta antoi tuon aseman murentua ja päästi kilpailijat ohitseen. Ei, sitä en todellakaan halunnut”, Ollila kirjoittaa.

Ollila joutui pettymään Kallasvuohon, ja Kallasvuon seuraajaksi Ollila haastatteli useita ehdokkaita Yhdysvalloissa, joista ykkösvaihtoehto perui valmiutensa ja johtajaksi valittiin Stephen Elop.

Ollilan muistelmien merkittävänä puutteena Häikiö pitää Samsungin puuttumista kokonaiskuvasta. Häikiön mielestä todellinen kysymys Nokian alamäen osalta on, mitä Samsung on tehnyt toisin kuin Nokia.

Lue professori Martti Häikiön laaja arvio Jorma Ollilan muistelmateoksesta kokonaisuudessaan perjantain painetusta Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ollila Nokian palkkioista: Muutamia ylilyöntejä