Volkswagen-konserni joutuu lunastamaan peukaloidut dieselit takaisin Saksassa – koko ostohintaa ei tarvitse korvata

Saksan korkein oikeus linjaa, että Volkswagen-konsernin ei tarvitse korvata koko ostohintaa auton ostajalle, jolle oli myyty päästömanipuloitu dieselauto.

Karlsruhen tuomioistuin katsoi, että auton ostaneella Herbert Gilbertillä oli oikeus palauttaa vuosimallin 2014 Volkswagen Sharan -mallinen auto, mutta hänen on hyväksyttävä alennettu hinta korvauksena.

VW määrättiin alemmassa oikeusasteessa maksamaan Gilbertille 25  616 euroa, joka on 6  000 euroa vähemmän kuin ostohinta. Oikeus katsoi, että korvauksessa täytyy ottaa huomioon ajokin arvon aleneminen sen iän myötä.

Sekä Gilbert että Volkswagen olivat valittaneet tästä päätöksestä. Gilbert vaati koko ostohintaa takaisin ja Volkswagen torjui korvausperusteet.

Volkswagen on aiemmin päässyt sopuratkaisuun 235  000 saksalaisen autonostajan kanssa ja luvannut maksaa heille 750 miljoonaa euroa korvauksina. Korvaukset jäivät selvästi pienemmiksi kuin ne, mitä yhtiö maksaa vahingonkorvauksina ja sakkoina Yhdysvalloissa. Saksassa on ratkaisematta vielä noin 60  000 korvausvaatimusta.

Volkswagen ilmoitti pyrkivänsä ratkaisuun näistä tapauksista lähiaikoina.

Kaikkiaan skandaali on tullut maksamaan saksalaiselle autojätille tähän mennessä noin 30 miljardia euroa.

11 miljoonaa peukaloitua autoa

Dieseljupakka on piinannut Volkswagen-konsernia jo vuodesta 2015, kun yhtiö kärähti dieselmoottorien päästömittaustulosten peukaloinnista. Manipuloituja dieselautoja myytiin kaikkiaan noin 11 miljoonaa ympäri maailman. Autoihin asennettu ohjelmisto sai niiden päästöt näyttämään mittaustilanteessa todellista pienemmiltä.

Saksalaismedioissa on arvioitu, että Volkswagen on halunnut pitkittää kiistojen oikeuskäsittelyä, jotta korvaukset jäisivät autojen ikääntyessä pienemmiksi. Volkswagen on kiistänyt syytökset.

Saksassa on vielä vireillä Volkswagenin osakkeenomistajien vaatimus, että yhtiön pitäisi korvata omistajille dieseljupakan aiheuttama arvonalennus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.