Vuokralaiset: Veromuutos heijastuu myös vuokriin

Asunnonostajan verotuksen kiristyminen vaikuttaisi myös vuokralla asuviin, uskoo vuokralaisten edunvalvoja Vuokralaiset VKL.

- Kaikki, mikä vaikuttaa asuntokaupan hintakehitykseen, vaikuttaa viiveellä myös vuokriin, sanoo toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola toppuuttelee puheita vuokrien noususta. Hänen mielestään varainsiirtoveron muutos voi näkyä lähinnä valtion tukemissa vuokra-asunnoissa.

- Yksi valtion tuen ehdoista on se, että vuokrat perustuvat todellisiin kustannuksiin. Varainsiirtovero on yksi kustannustekijä muiden joukossa ja voi jonkin verran nostaa kustannuksia.

Metsola toteaa, että vapaarahoitteisille markkinoilla vuokranantajat haluavat mahdollisimman hyvän vuokran kuluista riippumatta. Vuokrat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja niihin vaikuttavat selkeimmin esimerkiksi asunnon sijainti ja vuodenaika.

Asunto-osakkeen varainsiirtovero on nousemassa 1,6 prosentista 2 prosenttiin. Samalla vero ulotetaan koskemaan yhtiölainaa. Vero laskettaisiin uudistuksen jälkeen asunnon velattomasta hinnasta eikä myyntihinnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.