Vuosikymmen alkaa asuntokaupan myötätuulessa – visaisempaa syrjäseuduilla ja idässä ylipäänsä

Uusi vuosikymmen alkaa asuntokaupan myötätuulessa, lupaa tuore markkinaennuste. Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) julkaisi ennusteensa alkuvuodelle tänään.

Vuoden ensimmäinen neljännes näyttää jatkavan asuntojen kaupan kasvun aikaa. Myös koko vuodelle yli neljä viidesosaa välittäjistä ennustaa kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan koko maassa.

Viime vuonna asuntojen hintojen nousu rauhoittui ja kauppamäärät pysyivät hyvällä tasolla.

Vahvinta asuntomyynnin kasvun odotetaan olevan nyt Turun, Tampereen ja Helsingin vaikutusalueella. Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen sekä Pohjois-Suomen tilanteen ennakoidaan pysyvän vähintään ennallaan. Hyvin lievää laskua asuntokauppaan ennakoidaan osaan Itä-Suomea sekä kaukana aluekeskuksista sijaitseviin kuntiin.

–  Kasvukeskuksissa on raportoitu selvää tarjontapulaa hyväkuntoisista, uudemmista asunnoista, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Työpaikkatilanne vaikuttaa paljon

Valtaosa välittäjistä arvioi, että kerrostaloasuntojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan alkuvuoden. Keskimäärin koko Suomessa vanhojen kerrostalojen hintojen ennustetaan pysyvän lähes ennallaan.

–  Koko Suomessa alueelliset erot pientenkin paikkakuntien välillä voivat olla suuria riippuen työpaikkatilanteesta. Erityisen positiivista on, että kysyntä ei painotu pelkästään kasvukeskuksiin, Mannerberg jatkaa.

Pari- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan keskitalven. Rivitalojen hinnoissa odotetaan lievää laskua.

Työtaistelut ja hallituskriisi heijastuivat asuntokauppaan

Niin sanotun "Mörttisen työryhmän" ehdottama lainakatto (450 prosenttia vuosituloista) olisi kyselyn tulosten perusteella merkittävä este asunnonhankinnalle. Myös 25 vuoden enimmäislaina-aikaa asuntovälittäjät pitävät liian rajoittavana.

Syksyn työmarkkinakiistat ja hallituskriisi ovat markkinaennusteen mukaan vaikuttaneet jonkin verran asuntomarkkinoihin. Ne ovat lisänneet ostajien epävarmuutta. Eniten vaikutusta on näkynyt Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja pääkaupunkiseudun kehyskuntien ostajien päätöksenteossa.

Vuokra-asunnot hyvin kysyttyjä

Vuokra-asuntojen kysynnän kasvu näyttäisi jatkuvan vahvana: liki kaikki välittäjät uskovat kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan alkuvuonna. Ainostaan Etelä-Suomen pienillä paikkakunnilla sekä Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on pieniä merkkejä kysynnän laskusta.

Vuokramarkkinoilla korostuu se, että huonokuntoiset vuokra-asunnot jäävät vähäiselle kysynnälle. Vuokrien määrissä odotetaan nousua alueilla, joissa kysyntää on eniten. Näitä alueita ovat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere ja Oulu.

- - - -

Korjattu Suomen Kiinteistönvälittäjien tiedotteessa ollutta virhettä kello 11.55: yli neljä viideosaa välittäjistä ennustaa kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan, ei nousevan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.