WSJ: Yhdysvallat painostaa Saksaa sulkemaan kiinalaisen Huawein pois 5g-verkoistaan

Yhdysvallat uhkaa rajoittaa tiedustelutiedon jakamista Saksan kanssa, ellei Saksa sulje kiinalaista verkkoyhtiötä Huaweita pois tulevien 5g-verkkojen rakentamisesta, kertoo Wall Street Journal.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat suoraan varoittaa liittolaistaan rajaamaan yhteistyötä Huawein ja muiden kiinalaisten yhtiöiden kanssa. Yhdysvaltojen suurlähettiläs Berliinissä suosittelee kirjeessä Saksan hallitukselle, että 5g-verkkojen rakentamisessa voitaisiin kiinalaislaitteiden sijasta käyttää Nokian, Ericssonin tai Samsungin teknologiaa.

Suurlähettiläs Richard Grenell kirjoittaa kirjeessään, että turvalliset viestintäjärjestelmät ovat välttämätön edellytys puolustus- ja tiedusteluyhteistyön toimivuudelle, myös Naton sisällä. Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja totesi, että Yhdysvallat jatkaa tietojen jakamista Saksan kanssa, mutta aiempaa rajatummin.

–  Amerikkalaiset lähtevät siitä, että kaikki mitä jaamme Saksan kanssa tulee päätymään myös kiinalaisten tietoon, sanoi ulkoministeriön edustaja.

Saksan talousministeriön edustaja kommentoi kirjettä todeten, että Yhdysvaltojen huolenaiheet ovat jo tiedossa ja ettei Saksassa ole saatu tietoa siitä, että jonkun teknologiatoimittajan toiminta aiheuttaisi uhkaa maan tai sen liittolaisten turvallisuudelle. Saksalaiset huomauttavat myös, että Huawei on haastanut Yhdysvallat oikeuteen kiellosta käyttää yhtiön teknologiaa, joten Saksa ei aio tarttua toimiin elleivät ne ole juridisesti tukevalla pohjalla.

Mahdolliset rajoitukset Yhdysvaltojen tiedustelutiedon saatavuuteen ovat kuitenkin huolenaihe Saksan tiedustelulle, joka on hyödyntänyt amerikkalaisia lähteitä useiden turvallisuusuhkien ja terrori-iskuhankkeiden torjumiseen viime vuosina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.