Wall Streetillä osakkeet päätyivät pakkaselle Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistan kiihtyessä

Yhdysvalloissa Wall Streetillä osakkeet ovat sukeltaneet Kiinan ilmoitettua uusista vastatulleista Yhdysvalloille. Kiinan ilmoitus lisäsi pelkoja siitä, että kuukausia jatkunut kauppakiista kärjistyy edelleen.

Sekä Dow Jones Industrial -indeksi että S&P-indeksi putosivat 2,4 prosenttia. Nasdaq Composite laski 3,4 prosenttia.

Dow Jones sulki heikoimmissa lukemissa kolmeen kuukauteen, Nasdaqille päivä oli koko vuoden huonoin.

Kiina ilmoitti lätkäisevänsä yhdysvaltalaisille tuotteille vastatullit kesäkuun alusta lähtien. Ne koskevat tuotteita, joiden arvo on yhteensä 60 miljardia dollaria. Yhdysvaltalaisille tuotteille asetettavat tullimaksut ulottuvat viidestä prosentista 25 prosenttiin.

"V

altavaa ylireagointia"

Pakkaselle Wall Streetillä päätyivät erityisesti yhtiöt, jotka operoivat paljon Kiinassa. Muun muassa Apple päätyi 5,8 prosenttia miinukselle, Caterpillar 4,6 prosenttia, Deere & Company 6,2 prosenttia ja General Motors 3,5 prosenttia pakkaselle.

Finanssiyhtiö Cornerstone Wealth Managementin johtaja Alan Skrainka sanoo, että osakkeiden myynti oli valtavaa ylireagointia. Hänen mukaansa maailmanlaajuisesti tarkastellen tullimaksut koskevat vain pientä osaa hyödykkeistä.

– Todennäköisin vaihtoehto on edelleen, että osapuolet saavat sopimuksen aikaiseksi, hän sanoo.

Applen osakkeita painoi myös Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden ilmoitus, että kuluttajat voivat nostaa ryhmäkanteen Applea vastaan yhtiön App Store -sovelluskaupan laittomaksi väitetystä monopolista.

Rinne: Sääntöpohjaisen vapaakaupan vaarantuminen tarkoittaa isoja riskejä

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistuttaa Suomen olevan avoin pieni kansantalous, jossa viennillä on erittäin iso merkitys. Yhdysvaltojen ja Kiinan tullinokittelu on kärjistynyt viime päivinä.

–  Aina kun sääntöpohjainen vapaakauppa on vaarassa, se tarkoittaa meille isoja riskejä tulevaisuuteen. Tämä pitää ottaa huomioon tietenkin näissä neuvotteluissa, Rinne sanoi.

Rinne kommentoi kärjistyvien kauppakiistojen mahdollisia vaikutuksia tänään aamulla, kun hallitusneuvottelut Säätytalolla jatkuivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.