Yhä useampi nainen on perheensä pääelättäjä

Nainen kantaa talousvastuuta jo lähes puolessa miljoonassa kotitaloudessa.

Entistä useampi nainen on perheensä pääelättäjä. Näin on jo lähes puolessa miljoonassa kotitaloudessa. Tällä hetkellä joka kolmannessa kahden aikuisen talou­dessa suurimmat tulot hankkii nainen.Tiedot käyvät ilmi laskelmista, jotka Tilastokeskus teki Keskisuomalaisen pyynnöstä. Laskelmat perustuvat tuoreimpaan tulonjakotilastoon.

Lapsettomat ja perheelliset pariskunnat yhteen laskien nainen on talousvastuussa yli 400 000 taloudessa. Lisäksi lähes viidennes kaikista suomalaisista lapsiperheistä on äidin ja lasten muodostamia yksinhuoltajatalouksia. Näitä perheitä on hieman yli 100 000 ja monissa niistä talousvastuun kantaa äiti.

Samalla miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat palkkatilastojen mukaan kasvaneet – naisten tappioksi.

Talousvastuu naisistuu

Naiset nousevat kahden huoltajan lapsiperheissä talousvastuuseen 0,4 prosenttiyksikön vuosivauhtia.

– Lapsettomissa kahden aikuisen kotitalouksissa luku on tätäkin suurempi, noin 0,5 prosenttiyksikköä, kertoo yliaktuaari Kaisa-Mari Okkonen Tilastokeskuksesta.

Kahden vanhemman perheiden talousvastuu naisistuu noin viisi, pariskuntien noin kuusi prosenttiyksikköä vuosikymmenessä.

– Miehen tulot ovat edelleen valtaosassa kotitalouksia naisen tuloja suuremmat, mutta osuus on tullut alaspäin lapsiperheissä reilut 9 prosenttiyksikköä ja pariskunnilla 12 prosenttiyksikköä vuodesta 1990 vuoteen 2013 mennessä, Okkonen summaa.

"Yleisimmin äiti"

Muutos on yhteiskunnallisesti merkittävää. Muutos voi olla merkki perheiden toimeentulon niukkuudesta, sillä naiset ovat  keskimäärin miehiä pienituloisempia.

– Muutama vuosi sitten kävi ilmi, että jos pienituloisissa perheissä vain toinen huoltaja käy töissä, on se yleisemmin äiti, kertoo tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Muutos on suuri myös yksittäisten perheiden kannalta. Kun naisesta tulee pääelättäjä, vaikeutuu työn ja perhe-elämän yhdistäminen. Käytännössä talousvastuu eriarvoistaa naisia. Pääasiallista talousvastuuta kantavalla naisella ei useinkaan ole mahdollisuutta hoitovapaaseen, työajan lyhentämiseen tai uuden ammatin opiskeluun.

– Suurin osa osittaisella hoitovapaalla työaikaansa lyhentävistä naisista on korkeasti koulutettuja. Matalapalkka-alalla työskentelevän naisen on usein talou­dellisesti mahdotonta käyttää vapaita, Salmi painottaa.

Miesten työttömyys kasvanut enemmän

Perheenisien työttömyys on lisääntynyt, mutta se on edelleen alhaisempaa kuin niiden miesten työttömyys, joilla ei ole alle 18-vuotiaita lapsia.

– Perheellistymisvaiheessa olevien työllisyys on muutenkin parempi kuin nuorempien tai vanhempien ikäluokkien, kertoo erikoistutkija Anna Pärnänen Tilastokeskuksesta.

Taantumalla saattaa kuitenkin olla vaikutusta asiaa.

– Taantuma on kasvattanut enemmän miesten kuin naisten työttömyyttä. Miehet ovat myös useammin pitkäaikaistyöttömiä, Pärnänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.