Yhdysvallat: Kauppaneuvottelut Kiinan kanssa päättyneet tältä päivältä

Yhdysvallat ja Kiina ovat päättäneet kauppasuhteita koskevat neuvottelunsa tältä päivältä, kertoo uutiskanava CNBC.

Yhdysvaltain valtiovarainministerin Steven Mnuchinin mukaan neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä. Sitä, milloin neuvotteluiden on määrä jatkua, ei kerrottu.

Trumpin uhkaamat uudet kauppatullit Kiinalle astuivat voimaan tänä aamuna, kun Kiinan ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluissa ei syntynyt ratkaisua.

Tulleja korotetaan 10 prosentista 25 prosenttiin, ja ne kohdistuvat muun muassa kulutustavaroihin kuten elektroniikkaan ja leluihin.

Yhdysvalloissa pörssit aukesivat laskussa Kiinalle asetettujen kauppatullien vuoksi. Aamulla pörssit olivat noin 0,3 prosentin laskussa.

Trumpin mukaan neuvotteluissa ei ole syytä kiirehtiä. Hän uhosi Twitterissä, että kauppatullit tuovat vaurautta Yhdysvalloille ja erityisesti sen maanviljelijöille.

Kiinan vienti Yhdysvaltoihin koostuu suurelta osin kulutustavaroista.

"Siirtyy kuluttajien maksettavaksi"

EK:n kauppapolitiikasta vastaava johtaja Petri Vuorio sanoo, että tullikorotukset tuntuvat ennen kaikkea yhdysvaltalaisten kuluttajien lompakossa.

–  Kymmenen prosenttia on ollut taso, jonka toimittajat pystyvät kattamaan, eikä se ole siirtynyt kuluttajille. 25 prosenttia siirtyy väistämättä hintoihin ja kuluttajien maksettavaksi.

Pieni hengähdystauko syntyy siitä, että tullisääntöjen mukaan korotettua tullia ei sovelleta tuotteisiin, jotka olivat voimaantulon aikana jo laivassa ja matkalla amerikkalaisiin satamiin. Rahtilaivoilta kestää 2–4 viikkoa päästä perille, joten käytännössä korotettujen tullien soveltamien alkaa vasta myöhemmin.

Kiina on jo pitkään varoittanut vastaavansa tullien korotuksiin, mutta ei ole vielä kertonut, millaisiin vastatoimiin se aikoo ryhtyä.

–  Kiinan mahdollisuudet vastata tullitariffeilla on rajalliset, koska Kiinan tuonti Yhdysvalloista on paljon pienempää. Keinovalikoimassa ovat amerikkalaisiin yrityksiin tai olemassa oleviin tariffeihin kohdistuvat lisätoimet. Amerikkalaisilla yrityksillä on merkittävää liiketoimintaa paikan päällä Kiinassa, Vuorio sanoi.

Suunnitelma meni mönkään

Tarkoitus oli alun perin, että nyt käytävä neuvottelukierros olisi viimeinen ja ratkaiseva. Ajatus oli, että presidentit Trump ja Xi Jinping olisivat tavanneet kesäkuussa ja juhlallisesti siunanneet sopimuksen. Kun Kiina kuitenkin lähti loppumetreillä pakittamaan sovituista asioista, vastasi Trump kovin toimin.

–  Neuvotteluiden loppusuoralla on nähty esimerkkejä suurvaltamaisesta neuvottelutaktiikasta: molemmat kokeilevat toisen rajoja ja koventavat panoksia, Vuorio totesi.

Ensi viikolla kauppapolitiikassa tehdään tärkeitä ratkaisuja myös EU:n kannalta. Yhdysvalloissa on perjantaina määrä päättää, asetetaanko tuontiautoille tulleja. EU:lta odotetaan vastatoimia, jos niitä määrätään.

Tullit tuntuisivat myös Suomen vientimäärissä, sillä merkittävä osa Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta päätyy Yhdysvaltojen markkinoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.