Yhdysvallat määräsi uusia tulleja Meksikon ja Kiinan terästuotteille

Yhdysvallat on asettanut uusia tulleja tietyille meksikolaisille ja kiinalaisille terästuotteille, koska katsoo maiden antaneen niiden valmistajille kilpailua vääristäviä tukiaisia. Päätös tuli vain kaksi kuukautta sen jälkeen kun presidentti Donald Trump poisti rangaistustullit Meksikon ja Kanadan teräkseltä ja alumiinilta, kun maat olivat sopineet Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftan uudistamisesta.

Yhdysvaltain kauppaministeriö totesi selvityksessään, että rakennusteollisuudessa käytetyille terästuotteille oli maksettu tukia sekä Kiinassa, Meksikossa että Kanadassa. Kanadan tapauksessa tuet olivat niin vähäiset, ettei rangaistustulleja määrätty.

Selvitys tehtiin amerikkalaisten terästuottajien vaatimuksesta. Kauppaministeriön mukaan tutkittavana olleiden meksikolaisten ja kiinalaisten terästuotteiden tuet vaihtelivat 30 prosentista 177 prosenttiin. Tuotteita tuotiin Yhdysvaltoihin 1,5 miljardin dollarin (miljardin euron) edestä viime vuonna.

Tulleja aletaan kerätä arvioitujen tukimäärien perusteella, mutta maksut saatetaan palauttaa, jos selvityksissä ilmenee, että niitä on peritty liikaa. Yhdysvaltojen riippumaton kauppakomissio voi estää kauppaministeriön toimet, jos se toteaa, etteivät amerikkalaiset yhtiöt ole kärsineet tuista.

Trump määräsi viime vuonna tuontiteräkselle 25 prosentin tullit ja 10 prosentin tullit ulkomaiselle alumiinille, perusteena uhka Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle. Trump on ylistänyt tulleja ja väittänyt, että ne herättivät kituvan amerikkalaisen metalliteollisuuden uuteen nousuun.

Terästeollisuuden ahdinko on kuitenkin jatkunut ja työpaikkojen määrä jatkanut laskuaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.