Yhdysvalloissa pörssit avasivat nousussa – kauppasodan liennytysaskeleet pumppasivat vauhtia myös Euroopan ja Aasian kaupankäyntiin

Tieto Kiinan ja Yhdysvaltojen palaamisesta kauppasodan neuvottelupöytään vei kurssit nousuun pörssien auetessa Yhdysvalloissa maanantaina. Esimerkiksi 500:aa suurinta amerikkalaisyhtiötä seuraava S&P 500 -indeksi nousi pörssin avautuessa uuteen ennätystasoon.

Tunnin kaupankäynnin jälkeen indeksin nousu oli asettunut prosentin tuntumaan päätöskurssiin verrattuna. Maailman seuratuin osakeindeksi Dow Jones oli vajaan prosentin nousussa.

Euroopassa ja Aasiassa pörssipäivä on myös sujunut nousujohteisesti.

Lontoon FTSE 100 -indeksi oli iltapäivällä yli 1,0 prosenttia nousussa. Frankfurtin DAX-indeksi oli sekin reilun prosentin plussan puolella. DAX-indeksi kuvaa suurten saksalaisten vientiyritysten tilannetta ja heijastelee samalla myös Kiinan markkinavetoa.

Myös Helsingin pörssi oli iltapäivällä yli prosentin koholla.

Euroopassa kuultiin viikonvaihteessa hyviä uutisia, kun EU ja ryhmä Etelä-Amerikan maita pääsivät sopuun muhkeasta kauppasopimuksesta, jota ehdittiin työstää 20 vuotta. Maanantaina Eurostat puolestaan raportoi, että työttömyysaste euroalueella laski alimmilleen yli kymmeneen vuoteen.

Aasiassa Tokion ja Shanghain pörssit sulkivat runsaan kahden prosentin ylämäkeen. Etelä-Kiinan Shenzhenin pörssi puolestaan päätyi lähes kolme prosenttia plussalle.

Aasiassa mieliä rauhoitti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lupaus pidättäytyä uusista Kiinalle langetetuista tulleista. Myös Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen sunnuntaina Koreoiden rajalla helpotti maailmanpoliittisia jännitteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.