Yhdysvaltain Bagdadissa tekemä isku painoi osakemarkkinoita – myös Helsingin pörssi laskuun

Osakemarkkinat ovat avautuneet laskuun myös Euroopassa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tekemä isku kasvatti pelkoja tilanteen kiristymisestä Lähi-idässä.

Helsingin pörssissä yleisindeksi oli kello yhdentoista maissa 0,9 prosenttia pakkasella 9  930 pisteen vaiheilla. Edellisenä päivänä indeksi vielä vahvistui tuntuvasti ja kävi symbolisesti merkittävän 10  000 pisteen rajapyykin yläpuolella.

Yleiseurooppalainen Stoxx 600 -indeksi oli aamupäivällä noin 0,7 prosentin laskussa ja Frankfurtin pörssin Dax-indeksi lähes 1,4 prosentin alamäessä.

Aasiassa Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi päätyi 0,3 prosenttia miinukselle.

Tokion pörssi oli perjantaina kansallisen vapaapäivän vuoksi suljettuna.

Pörssivuosi 2020 alkoi Wall Streetillä nousuhuumassa

Uusi pörssivuosikymmen alkoi Wall Streetillä samoin kuin edellinen loppui, vahvassa nousussa. Kaikki New Yorkin pörssin keskeiset indeksit ylsivät jälleen torstaina uusiin ennätyksiin.

Dow Jones -indeksi pomppasi 1,2 prosenttia, S&P 500 -indeksi 0,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,3 prosenttia. Nasdaqin harppaus oli suurin lähes kolmeen kuukauteen.

Pörssivuosi 2019 päättyi pitkään nousuputkeen, kun pelot Yhdysvaltain ajautumisesta taantumaan lieventyivät ja kauppaneuvotteluissa Kiinan ja Yhdysvaltain välillä saavutettiin läpimurto. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi aiemmin tällä viikolla aikovansa allekirjoittaa kauppasopimuksen Kiinan kanssa 15. tammikuuta, eikä kansainväliseen kauppaan ole tiedossa uusia tuontitulleja.

Markkinoita ilahdutti myös Kiinan keskuspankin päätös höllentää pankkien varantovaatimusta, mikä ohjaa lisää rahaa markkinoille.

Odotuksia kovempi nousu on saanut osan analyytikoista varoittamaan, että alkuvuonna tiedossa voi olla laskua. Useimmat analyytikot eivät kuitenkaan usko rajuun alamäkeen lähiaikoina.

Nousun kestävyyttä testataan ensi viikolla, kun Yhdysvalloissa julkistetaan muun muassa joulukuun työllisyysluvut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.