Yhdysvaltalaisfirmat joutuvat pohtimaan läsnäoloaan Kiinassa

Useimmat Kiinassa olevat yhdysvaltalaisyritykset ovat kärsineet Kiinan ja Yhdysvaltain välisestä tullikiistasta.

Yhdysvaltojen Kiinan kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan useat yritykset joutuvat pohtimaan toiminnan siirtämistä tai kohdistamista muualle.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista kertoi, että tullikiistalla on ollut negatiivisia vaikutuksia yritysten liiketoimintaan. Muun muassa tilaukset ovat vähentyneet ja tuotantokulut ovat kasvaneet.

Puolet 250 vastanneesta kertoi kokeneensa toimia, jotka eivät liity suoranaisesti tullikiistaan. Viidesosa raportoi esimerkiksi lisääntyneistä tarkastuksista ja hidastuneista tullimuodollisuuksista.

Yhdysvaltojen uudet tullikorotukset tulivat voimaan toukokuun alkupuolella. 200 miljardin dollarin arvoisen Kiinan-tuonnin tullimaksuja nostettiin kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Tullien piirissä on nyt kaikkiaan 250 miljardin dollarin edestä tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Trump on uhannut asettaa loputkin Kiinan-tuonnista tullimaksujen alaiseksi.

Kiina puolestaan ilmoitti maanantaina laittavansa uusia tullimaksuja 60 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Yhdysvalloista. Kiinan uusien vastatullien on määrä tulla voimaan kesäkuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.