Yle: Mehiläisen entisillä ja nykyisillä johtajilla salainen palkitsemisjärjestelmä

Ylen tekemän selvityksen mukaan terveysyritys Mehiläisen entisillä ja nykyisillä johtajilla on ainakin kymmenen miljoonan euron omistukset yhtiössä.

Omistuksia hoidetaan Luxemburgissa toimivan omaisuudenhoitoyhtiön kautta. Ylen mukaan johdon omistuksista ei ole mainintaa Mehiläisen tilinpäätöksissä tai vuosikertomuksissa.

Mehiläinen on kertonut tiedotteessaan vuonna 2015, että yhtiön avainhenkilöillä on omistuksia yhtiössä. Heidän määräänsä tai tietoa omistusten kulkemisesta Luxemburgin kautta ei tiedotteessa kerrottu.

Kaikki Mehiläisen ja sen emoyhtiön Ambean omistukset kulkevat Luxenburgin kautta. Ylen mukaan pääomarahastot hallinnoivat omistuksiaan usein Luxemburgin tapaisissa alhaisen verotuksen maissa, joissa on sijoitustoimintaa suosivaa lainsäädäntöä. Näin halutaan varmistaa, ettei sijoituksista makseta kaksinkertaista veroa, vaan ainoastaan verot sijoittajan kotimaassa. Omistusketjuja on kuitenkin käytetty myös sellaiseen verosuunnitteluun, jossa yhtiön kotimaassa maksetut verot jäävät hyvin alhaiseksi.

Ylen haastatteleman Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään mukaan osakkeet ovat normaalia sijoitustoimintaa. Järvenpään mukaan on tärkeää, että Mehiläisen johtajilla on omistusta yhtiössä, jotta he sitoutuvat yritykseen paremmin.

Mehiläisen yrityksiä ei voi ostaa kuka tahansa, sillä yritys ei ole pörssissä. Mehiläisen osakkeita omistaa esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Lasse Männistö, jonka Mehiläinen palkkasi yritykseen töihin vuonna 2015.

Mehiläinen on aikaisemminkin ollut verokohun keskellä. Keskisuomalainen kertoi vuonna 2011, että Mehiläinen maksoi tuolloin vain nimeksi veroja Suomeen, vaikka sen liikevoitto oli kymmeniä miljoonia euroja. Kohun jälkeen Mehiläinen muuttu toimintatapojaan, ja vuonna 2014 yritys maksoi yhteisöveroja jo 1,5 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua päivitetty 10.10.2016 kello 15:53 tiedolla vuoden 2015 tiedotteesta.

KSML 17.11.2011: Pääomasijoittajille siirtynyt Mehiläinen vältti verot 36 miljoonan euron konserniavustuksilla