Yle: Tietoturva-asiantuntija varoittaa mainoksia blokkaavista ohjelmista – Adware Doctor myy käyttäjän tiedot eteenpäin

Muita käyttäjien tietoja varastavia sovelluksia ovat Dr. Unarchiver, Adblock Master, Dr. Cleaner, Open Any Files ja Dr. Antivirus.

F-Securen tutkimusjohtaja, tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen varoittaa Ylen haastattelussa mainoksia blokkaavista ohjelmista, jotka keräävät käyttäjän selaushistoriasta tietoja ja lähettävät ne eteenpäin.

– Nämä ohjelmat näyttävät ihan laillisilta ja tekevät kyllä sitä mitä lupaavatkin ja löytyvät virallisesta Applen Mac Storesta. Mutta taustalla ne keräävät tietoja käyttäjän toiminnasta ja ennen kaikkea web-selaushistoriasta: missä käyttäjä on käynyt, mitä käyttäjä on tehnyt ja milloin. Ohjelma lähettää tiedot palvelimilleen pois käyttäjän koneelta, Hyppönen sanoo Ylellä.

Hyppösen mukaan tiedot päätyvät todennäköisesti datankeräyspalveluille.

– Mitä luultavimmin yhtiö myy varastamansa tiedon eteenpäin datankeräyspalveluille, jotka rakentavat profiileja käyttäjien käyttäytymisestä ja myyvät sen eteenpäin, hän sanoo.

Tietotekniikkaan erikoistuneet mediat, muun muassa Mashable, on kirjoittanut Adware Doctor -sovelluksesta. Hyppösen mukaan muita käyttäjien tietoja varastavia sovelluksia ovat Dr. Unarchiver, Adblock Master, Dr. Cleaner, Open Any Files ja Dr. Antivirus.

Jos ohjelman on ladannut tietokoneelle, se kannattaa Hyppösen mukaan poistaa.