Yle: Vapaavuori esittää erityistilintarkastusta Talvivaaraan

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ehdottaa, että Talvivaarassa järjestettäisiin erityistilintarkastus, kertoo Yle. Vapaavuori sanoo, ettei hän epäile väärinkäytöksiä, mutta erityistilintarkastuksella vältettäisiin mahdolliset jälkipuheet.

Vapaavuori haluaa, että myös Talvivaaran emoyhtiö haettaisiin konkurssiin. Nyt konkurssissa on kaivostoimintaa harjoittava Talvivaara Sotkamo. Emoyhtiö on yrityssaneerauksessa.

Kaivosyhtiö Talvivaaran rahoitusjärjestelyissä ei ole vielä aihetta yltiöoptimismiin, katsoo elinkeinoministeri Vapaavuori.

Vapaavuoren mukaan yrityssaneerauksen selvitysmiehen Pekka Jaatisen lehtilausuntojen pohjalta ei vielä kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Selvitysmiehen haastattelusta syntyvä käsitys on ministerin mukaan olennaisen ylioptimistinen ja vahvasti ennenaikainen.

- Kokonaisuuteen liittyy kuitenkin valtava määrä erilaisia asioita, ministeri sanoi ja kehotti kärsivällisyyteen.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Talvivaara on saamassa rahoituksen suurelta kansainväliseltä yhtiöltä. Talvivaaran yrityssaneerauksen selvitysmiehen Pekka Jaatisen mukaan tiedossa on ainakin 150 miljoonaa euroa uuteen perustettavaan yhtiöön.

Emoyhtiö Talvivaara sijoittaisi perustettavaan yhtiöön noin 50 miljoonaa euroa, joten uusi sijoittaja saisi perustettavan yhtiön osakkeista suurimman osan. Uusi yhtiö aloittaisi velattomana.

Vapaavuoren mukaan valtio hakee kestävää kokonaisratkaisua, joka mahdollistaisi kaiken liiketoiminnan jatkamisen Talvivaarassa. Se edellyttää kuitenkin ison määrän neuvotteluja ja ratkaistavia asioita investoinneista ympäristövastuisiin.

- Kannustaisin nyt olemaan ennenaikaisesti innostumatta liikaa.

Vapaavuori selvitti, että valtion suhtautuminen tulevia omistusjärjestelyjä kohtaan on hyvin pragmaattinen ja verrattavissa Turun telakan tapaukseen. Vapaavuoren mukaan valtion ei ole mitään mieltä ilmoittaa etukäteen, millaisella summalla se voi olla kokonaisratkaisussa mukana.

Selvitysmies Jaatisen mukaan on perusteltua, että kaivosyhtiö Talvivaara voi jatkaa toimintaansa.

Jaatisen mukaan Talvivaara Sotkamon raunioille mahdollisesti syntyvä yhtiö ei automaattisesti saa vanhoja ympäristövastuita harteilleen.

Konkurssipesä, velkojat ja uudet omistajat päättävät, mitä kauppa pitää sisällään ja millä tavoin ympäristövastuut siinä huolehditaan. Talvivaaran emoyhtiölle ei jää vanhoja ympäristövastuita, koska ne ovat kuuluneet Talvivaara Sotkamolle.

Talvivaaraan mahdollisesti investoivan yhtiön nimi ei ole toistaiseksi tiedossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.