Ylen MOT: SRV:llä ja Huhtamäellä halvat verosopimukset Luxemburgissa

Ylen MOT-ohjelman mukaan suomalaisista yhtiöistä muun muassa Huhtamäellä ja SRV:llä on salaisia verosopimuksia Luxemburgin verottajan kanssa. MOT:n tiedot perustuvat kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n selvitykseen, jonka tuloksia julkistettiin jo viime viikolla. Sen mukaan Luxemburg on tehnyt edullisia verosopimuksia satojen suuryritysten kanssa.

MOT:n mukaan esimerkiksi Huhtamäen luxemburgilainen tytäryhtiö maksaa Luxemburgiin vain 0,1 prosenttia veroa, kun virallisesti yhteisövero on Luxemburgissa 29 prosenttia. SRV:llä on MOT:n mukaan Luxemburgissa tytäryhtiö, jonka ei tarvitse maksaa osinko- ja myyntivoittoveroja Luxemburgiin. Myyntivoiton verotus voisi tulla ajankohtaiseksi, jos SRV tulevaisuudessa myy kiinteistöjään Venäjällä.

SRV:n mukaan kyseessä on EU:n sisämarkkinoilla normaali toiminta ja Luxemburgissa toimivan tytäryhtiön liikevaihto on vähäinen.

- Kaikkien kansainvälistä kiinteistökauppaa käyvien yhtiöiden täytyy olla läsnä Luxemburgin ja Hollannin tapaisilla markkinapaikoilla, SRV:n viestintäjohtaja Taneli Hassinen kertoi STT:lle.

Huhtamäestä kerrottiin, että konsernilla on tällä hetkellä toimintaa 30 eri maassa ja tytäryhtiöiden rahoitus pyritään järjestämään mahdollisimman tehokkaasti ja käytännöllisesti.

- Huhtamäki maksaa jokaisessa toimintamaassaan veronsa ja hoitaa muut velvoitteensa lakien ja säännösten mukaan, yhtiön viestintäjohtaja Katariina Hietaranta kertoi STT:lle sähköpostitse.

Sekä SRV:n että Huhtamäen verosopimukset on MOT:n mukaan tehty jo 2009. ICIJ:n saamasta aineistosta löytyy myös viisi muuta suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yhtiötä. Ne ovat Suomen Lähikauppa, metsäalan konsulttiyhtiö Dasos Capital, pohjoismaiset sijoitusyhtiöt IK Investment Partners ja Altor Funds sekä yhdysvaltalainen vakuutusyhtiö AIG, jolla on tytäryhtiö Suomessa. Suomen Lähikaupan omistaa nykyisin brittiläinen rahastoyhtiö Triton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.