Ylikansallinen hoivajätti hankki laukaalaisen perheyrityksen

Laukaalainen vanhusten ja vammaisten asumispalveluita tuottava yritys, Vehniän Koivukodit Oy, on myyty ylikansalliselle hoivajätti Attendolle 1. tammikuuta alkaen.

Vehniän Koivukodit on Laukaassa pitkään toiminut perinteikäs perheyritys, jolla on kaikkiaan neljä asumispalveluyksikköä eri puolilla Laukaata: Koivurannan palvelukoti Vehniällä, Vuokaaren palvelukoti 1 ja 2 Laukaan kirkonkylällä ja Katajan palvelukoti Leppävedellä.

Asukaspaikkoja Vehniän Koivukodeissa on yhtenä 55. Asukkaille muutos ei näy millään tavalla, sillä työntekijät siirtyvät uudelle työnantajalle liikkeenluovutuksen periaattein ja palvelut muutenkin pysyvät ennallaan.

Vehniän Koivukodit omisti toimitusjohtaja Maarit Heikkinen, tämän isä Esko Korjonen sekä puoliso Panu Heikkinen. Yrityksen perusti aikanaan Heikkisen äiti Reetta Korjonen. Maarit Heikkinen on myös Laukaan kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustajaehdokas.

Heikkinen kertoo palvelutalojen myynnin olleen hänelle henkilökohtaisesti kova paikka.

– Tämä on kuin oman lapsensa antaisi pois. Olen koko aikuisikäni tehnyt täydestä sydämestäni työtä tämän yrityksen eteen, hän huomauttaa.

Sote-uudistus myynnin taustalla

Syy myyntiin on Heikkisen mukaan erityisesti pitkään vatvottu sote-uudistus, jonka myötä pienten yritysten mahdollisuudet ennustaa tulevaisuuttaan ja kilpailla heikkenevät.

– Tämä sote-uudistuksen pitkä epätietoisuus on ollut tässä taustalla. Itse olisin toivonut, että sote-uudistuksessa olisi annettu asiakkaalle valinnanvapaus, jonka myötä palvelun laadullakin olisi ollut suuri merkitys ja pienetkin yritykset olisivat voineet kilpailla laadulla, Heikkinen huomauttaa.

Nyt uudistus on kuitenkin etenemässä siten, että pääpaino on julkisilla palveluilla, eikä Ruotsin mallin mukaista asiakkaan valinnanvapautta ole tulossa Suomeen.

Heikkinen uskoo, että tulevaisuudessa vanhusten asumispalvelut keskittyvät muutamalle suurelle toimijalle Suomessa.

– Uskon, että neljän vuoden sisällä meillä ei ole enää kuin 3–4 isoa toimijaa. Joitakin sellaisia pieniä yrityksiä jää, joita isot eivät halua ostaa. Suuri syy pienten yritysten katoamiseen on se, että meillä ei ole paikallista sopimista.

– Lisäksi kilpailutukset räätälöidään usein siten, että laadulla ei aidosti kilpailla, vaan päätekijänä on edelleen se hinta, Heikkinen harmittelee.

Suuret yritykset pystyvät Heikkisen mukaan paremmin kilpailemaan hinnalla, koska niillä on paremmat rahavarannot käytettävissään.

– Silti jollakin aikavälillä hinnat nousevat sille tasolle kuin niiden oikeasti kuuluisi olla, Heikkinen ennustaa.

Attendo vakuttaa huonojen aikojen olevan ohi

Vehniän Koivukodit ostaneella pohjoismaisella hoivajättiläisellä, Attendolla, on jo yksi palvelutalo Jyväskylän seudulla ja toinen suunnitteilla. Attendon pääomistaja on ruotsalaistaustainen pääomasijoitusyhtiö IK Investment Partners.

Attendo on aiemmin kärsinyt huonosta maineesta verojärjestelyjen takia. Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja huomauttaa kuitenkin, että nämä ajat ovat ohi ja osakaslainoista on luovuttu.

– Maksamme nykyisin kaikki verot Suomeen ja olemme alamme suurin veronmaksaja Suomessa, Korkeaoja huomauttaa.

Korkeaojan mukaan Attendolla on toimintaa yli sadassa hoivakodissa Suomessa ja yritys ostaa mielellään myös korkeatasoisia yrityksiä, jonkalaiseksi Korkeaoja katsoo myös Vehniän Koivukodit.

Laukaan kunnalle Vehniän Koivukotien myynti oli yllätys. Laukaa ostaa asumispalveluja Vehniän Koivukodeilta, joka on ollut ostopalveluissa yksi suurimmista palveluntuottajista.

Laukaan perusturvajohtaja Vuokko Hiljanen toivoo, että hyvä yhteistyösuhde voi jatkua myös Attendon kanssa.

Taustalla pääomasijoittajat

- Attendo on ruotsalaistaustainen hoivapalveluyritys, joka on aloittanut toimintansa Suomessa vuonna 2007.

- Se toimii perusterveydenhuollon, hoivan, työterveyshuollon, suun terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon alalla. Yrityksen palveluksessa on noin 6 000 henkeä.

- Suurimman osan Attendosta omistaa brittiläinen IK Investment Partners -pääomasijoitusyhtiö.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .