Yrittäjäpalkituista osa pysyy huipulla pitkään, osa tekee konkurssin – näin yrittäjäpalkinnon saajille on käynyt

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneista yrityksistä moni menestyy erinomaisesti vuosikymmeniä palkinnon jälkeenkin, osa on tehnyt konkurssin.

Valtakunnallisia yrittäjäpalkintoja on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Valtaosa lähes 50 vuoden aikana palkituista noin 200 yrityksestä menestyy yhä – tai ainakin yrityksen toiminta jatkuu.

Aikaansa sidottu palkinto ei tietenkään takaa pidempiaikaista menestystä. Moni palkittu yritys on tehnyt myöhemmin konkurssin tai toiminta on muuten loppunut. Sama koskee myös muita merkittäviä palkintoja – Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto (vuoteen 1999 Tasavallan presidentin vientipalkinto) on joskus nähty huonojen vuosien enteenä palkitulle yritykselle.

Vuonna 1968 Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saivat jyväskyläläisen Pikval Oy:n lisäksi Rapala Uistin, sukkavalmistaja Sidoste, Oy Suomen Autoteollisuus Ab sekä Valon Kone. Kaikki nämä yritykset toimivat edelleen.

Valinnat olivat nykymittapuulla erittäin onnistuneita. Myymäläkalusteita valmistava Pikval Group siirtyi viime keväänä ruotsalaisen pörssiyhtiön ITAB Shop Conceptin omistukseen. Yrityksellä on noin 100 työntekijää.

Rapala valmistaa edelleen uistimia, Sidoste sukkia ja Sisu Autoksi muuttunut entinen Suomen Autoteollisuus kuorma-autoja. Valon Kone puolestaan on nykyisin maailman johtava roottorikuorimakoneiden valmistaja.

Palkituista vaatevalmistajista suurin osa on mennyt nurin

Läheskään kaikille palkituille yrityksille ei ole käynyt yhtä hyvin. Vuosikymmenet ovat koetelleet kovasti erityisesti tekstiili- ja jalkinealan yrityksiä. Esimerkiksi alusvaatteista tunnettu Hyvon (palkittiin vuonna 1971), naisten muotia valmistanut Piretta (1974), kenkävalmistaja Rentto (1975) ja jyväskyläläinen lastenvaatevalmistaja Tutta-Tuote (1979) ja Finnkarelia Oy Virke (1981) ovat historiaa. Toisaalta valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneista vaate- ja kenkäyrityksistä Marimekolla (1972) ja Sievin Jalkineella (1988) on vahva asema myös nykyisin. Myös pukuvalmistaja Turo (1970) on pysynyt markkinoilla, mutta tuotanto on siirtynyt ulkomaille.

Tunnetuista kuluttajatuotteiden valmistajista monen toiminta on loppunut, konkurssin tai yritysjärjestelyjen kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi tv-valmistaja Salora (1971), Asa Radio (1974) ja Pakkasakku (1978). Palkituista kauppayrityksistä konkurssin ovat tehneet tavaratalo Pukeva (palkinto vuonna 1973) ja kangasliikeketju Palahalli (1985).

Keskisuomalaisista palkituista Jyväs-Hyvä elää nimenä

Keskisuomalaisista yrityksistä toisena palkittu Are Oy (1974) on nykyisin Suomen suurin talotekniikka-alan yritys. Se on osa Onvest-konsernia.

Saarijärveläinen Toiminimi Väinö Rautiainen (1977) luopui laajasta yritystoiminnastaan jo 1980-luvulla, mutta Rautiaisen aloittamaa tuotantoa on yhä muilla yrityksillä Saarijärvellä.

Vuonna 1984 palkittu Jyväs-Hyvä elää edelleen keksipaketeissa, mutta tehtaan toiminta loppui Jyväskylässä vuonna 1998. Fazer valmistaa Jyväshyvän tuotteet jälleen Suomessa.

Kiuasvalmistaja Harvia (2000) on edelleen alansa suurin. Pääomasijoittaja CapManin rahasto tuli tuolloin aiemmin perheyhtiönä tunnetun Harvian pääomistajaksi keväällä 2014.

Kenkien välipohjia valmistava jyväskyläläinen Hikinoro Oy (palkittu 2003) teki viime vuonnakin hyvän tuloksen, kuten myös vuonna 2010 palkittu karstulalainen Finn-Savotta. Tämä valmistaa, kehittää ja tuottaa kantojärjestelmiä, telttoja ja retkeilyvarusteita vapaa-aikaan sekä ammattikäyttöön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .