Yrityksillä ratkaisun avaimet käsissään – sata yritystä on tuottanut 70 prosenttia päästöistä

Yritysten rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on merkittävä.

– Kansalaiset voivat valinnoillaan luoda kysyntää vähäpäästöisille vaihtoehdoille, ja valtiot voivat asettaa rajoituksia ja hinnan yritysten tuottamille päästöille, mutta lopulta yritykset tuottavat vähintään epäsuorasti suurimman osan päästöistä ja tarjoavat myös lähes kaikki ratkaisut päästöjen vähentämiselle, sanoo johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Pantsar muistuttaa Carbon Majors Report 2017 -selvityksestä, jonka mukaan sata yritystä on tuottanut yli 70 prosenttia globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä vuoden 1988 jälkeen.

Nyt yritykset kääntävät kelkkaansa. Climate Leadership Coalition -yhdistyksen ekonomistin Timo Tyrväisen mukaan muutos alkoi jo vuosia ennen Pariisin ilmastosopimusta (2015).

– Rahoitusmarkkinoilla tärkeä käännekohta oli vuosi 2016, jolloin sijoittajiin kohdistuvia ilmastoriskejä sijoittajille arvioiva TCFD-raportti ohjeisti, että ilmastonmuutokseen liittyvien riskien ja mahdollisuuksien tarkastelu pitää ottaa yleiseksi lähtökohdaksi rahoitus- ja sijoituspäätöksissä.

Sijoittajat ohjaavat läpinäkyvään raportointiin

EU:ssa päästökaupan piiriin kuuluvat alat sekä kaikki yleisen edun kannalta merkittävät ja yli 500 ihmistä työllistävät listatut yritykset raportoivat päästönsä.

 Myös sijoittajat ohjaavat yrityksiä läpinäkyvään raportointiin, muistuttaa johtava asiantuntija Matti Kahra Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Tällä hetkellä yritys voi kuitenkin sanoa olevansa hiilineutraali ilman että mikään ulkopuolinen taho sitä valvoo.

– Yrityksen viestinnässä kuitenkin tavataan kertoa, miten hiilineutraalius on saavutettu, sanoo Pantsar.

Eri organisaatiot, esimerkiksi Quality Assurance Standard, myöntävät yrityksille hiilineutraalissertifikaatteja.

Päästöjen laskentaan on työkaluja

Päästöjen laskentaan yrityksissä on olemassa työkaluja, esimerkiksi Greenhouse gas protocol. Siinä kasvihuonekaasupäästöt jaetaan kolmeen kategoriaan, joista suorat päästöt ja käytetyn energian päästöt ovat pakollisia kategorioita ja epäsuorat päästöt, esimerkiksi työntekijöiden työmatkapäästöt, kuuluvat valinnaiseen kategoriaan.

– Hiilineutraalius saavutetaan vähentämällä mahdollisimman paljon kahden ensimmäisen kategorian päästöjä ja halutessa kolmannen kategorian päästöjä. Tämän jälkeen jäljelle jääneet päästöt kompensoidaan, havainnollistaa Pantsar.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.