Yrityksiltä odotetaan kohentuvia tuloksia – menneisyyden murheenkryynitkin nousevat

Talouden veto tuntuu kaikilla päätoimialoilla.

Analyytikot odottavat, että pörssiyhtiöt esittävät alkavalla tuloskaudella nousujohteisia osavuosikatsauksia. Suomen ja euroalueen talouden kääntyminen reippaaseen nousuun luo edellytyksiä voittojen kasvattamiselle, vaikka valtaosa suurista kotimaisista pörssiyhtiöistä kerää isoimman osan liikevaihdosta Suomen ulkopuolelta.

– Meillä on sellainen näkemys, että euroalueen talouden piristymisen pitäisi näkyä yhtiöillä sekä liikevaihdossa että tuloksissa, arvioi OP:n osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

Teollisuudessa uusien tilausten määrä on Tilastokeskuksen mukaan lisääntynyt vahvasti. Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén muistuttaa, että konepajoilla on jo todella pitkät tilauskirjat.

– Konepajojen tulokset ehkä pikkuisen paranevat. Vaikutukset tulevat kuitenkin viiveellä. Niillä pitäisi näkyä tilauskertymissä piristymistä, mikä heijastuu myöhemmin, Vilén sanoo.

Toimialoista muun muassa metsäteollisuus on vahvassa vedossa. Parkkisen mukaan sellumarkkinat ovat kehittyneet myönteisesti. Sama koskee kuluttaja- ja teollisuuspakkauksia. Puutuotteissa näkyy rakentamisen elpyminen.

Myös laskevilla paperimarkkinoilla suomalaisyhtiöt ovat saavuttaneet olosuhteisiin nähden hyvän tulostason.

– Nämä yhtiöt on viime vuosien aikana saneerattu hyvään kuntoon. Edellytykset nousujohteisen tuloskehityksen jatkumiselle ovat olemassa, Parkkinen ennustaa.

Pitkään ylikapasiteetin vuoksi tappiolla kyntäneet teräsyhtiöt ovat niin ikään päässeet juonesta kiinni. Vilén pitää terästeollisuuden näkymiä ihan hyvinä.

– Ylikapasiteettia edelleen on, mutta tilanne ei ole enää paha. Esimerkiksi Outokumpu tulee parantamaan ihan merkittävästi viime vuodesta.

Korostuneimmin kotimarkkinoilla

Suomen talouden piristyminen näkyy Parkkisen mukaan korostuneimmin yhtiöillä, jotka toimivat pääosin kotimarkkinoilla. Tällaisia ovat muun muassa kaupan alan yritykset sekä rakennusyhtiöt.

Vilén kertoo, että vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaupan alan yritysten tulokset olivat vaisuja odotuksiin nähden.

– On mielenkiintoista nähdä miten toinen kvartaali menee niillä.

Ensimmäisenä osavuosituloksensa julkaisee huomenna Citycon. Varsinaisesti tuloskausi pyörähtää käyntiin ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.