Yritysten odotukset heikkenivät Keski-Suomessa – silti moni uskoo hyvän vireen jatkuvan ja aikoo palkata lisää henkilökuntaa

Jyväskylän seudulla ja pohjoisessa Keski-Suomessa on aiempaa vahvempi luottamus tulevaan.

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet Keski-Suomessa – samoin kuin koko maassa. Yleisiä suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku on +27, kun se viime keväänä oli +35. Monella yrityksellä kuitenkin menee hyvin, ja ne aikovat palkata lisää henkilökuntaa.

Keski-Suomen alueella suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan +23. Liiketoimintansa yleisten näkymien heikkenemistä ennakoi nyt entistä useampi (14 prosenttia) kuin keväällä (10 %). Paranemista ennakoi nyt 37 %, kun osuus oli keväällä 38 %.

– Yleisiä suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku Keski-Suomessa oli vuosi sitten syksyllä +40 ja viime keväänä +28, joten +23 nyt on selvä pudotus. Ilahduttavaa on se, että paranevat näkymät on lähes yhtä monella kuin keväällä, mutta huolestuttavaa se, että heikkenevien näkymien yritysten osuus on kasvanut, toteaa Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen.

Liikevaihdon kehityksen saldoluku on sama kuin keväällä, +34, ja se on Keski-Suomessa samalla tasolla kuin koko maassa. Jyväskylän seudulla ja pohjoisessa Keski-Suomessa saldoluku on jopa kohonnut keväästä. Jyväskylän seudulla ollaan nyt tasolla +49 ja pohjoisessa Keski-Suomessa +17.

Kehittämistarpeita nähdään eniten myynnissä ja markkinoinnissa sekä henkilöstön kehittämisessä ja koulutuksessa. Digitaaliset työkalut ja palvelut ovat keskisuomalaisissa yrityksissä yleisemmin käytössä kuin maassa keskimäärin.

 

Henkilökunnan määrää ennakoiva saldoluku on koko maassa +14 ja Keski-Suomessa +12. Jyväskylän seudulla rekrytointiodotukset ovat tasolla +21, mikä on korkeampi saldoluku kuin kevään +20. Myös pohjoisessa Keski-Suomessa ollaan korkeammassa saldoluvussa kuin keväällä.

Arviot investointien lähiajan kehityksestä koko maassa ovat alhaiset (+2), heikommat kuin keväällä. Keski-Suomen investointiodotukset ovat pudonneet viime syksyn tasolta +10 ja kevään -2 tasolta tasolle -7. Jyväskylän seudun odotukset ovat edelleen plusmerkkiset +1, mutta hiipuneet selvästi kevään tasolta +7. Kaikkien muiden maakunnan seutukuntien saldoluku on negatiivinen.

Kannattavuusodotusten saldoluku Keski-Suomessa on +17 (koko maassa +19). Eteläisessä Keski-Suomessa muutos negatiiviseen suuntaan on selkeä, hyppy keväästä on merkittävä saldoluvusta +36 tasolle -3. Jyväskylän seudun kannattavuusodotukset ovat tasolla +30 ja selvästi koko maan yläpuolella.

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämä Pk-yritysbarometri julkaistiin tiistaina. Syksyn 2018 Pk-yritysbarometri perustuu 4 636 pk-yrityksen vastauksiin. Pk-yritysbarometri julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Se kuvaa pk-yritysten odotuksia vuoden eteenpäin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .