Yritysten perustaminen vilkastui keväällä Keski-Suomessa – Uuden Ideanapin kautta syntynyt jo parikymmentä yritystä

Uusien yritysten perustaminen piristyi keväällä Keski-Suomessa vaisun alkuvuoden jälkeen. Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-kesäkuussa 212 yritystä, joihin syntyi yhteensä noin 200 työpaikkaa.

Yrityksiä kuitenkin perustettiin vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla, jolloin Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen kautta syntyi 260 yritystä.

– Ensimmäinen vuosineljännes oli hiljainen, mutta keväällä kirittiin viime vuoden lukuja kiinni, toimitusjohtaja Teemu Pinomäki sanoo.

Viime vuonna Uusyrityskeskuksen neuvonta- ja kasvupalvelujen avustuksella perustettiin maakuntaan ennätysmäärä, 482 yritystä. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla palattiin perustettavien yritysten määrässä vuosien 2016 ja 2017 tasolle.

Viime vuoden lukuja nosti työttömille tarjottu mahdollisuus kokeilla yritystoimintaa neljän kuukauden ajan ilman päivärahan menettämistä. Mahdollisuus on edelleen tarjolla, mutta suurimman innon purkauduttua yritystoiminnan kokeilijoita on ollut vähemmän.

Pinomäki ei vielä osaa sanoa, miten osakeyhtiölain muutos vaikuttaa yritysten perustamiseen. Heinäkuun alusta lähtien osakeyhtiön on voinut perustaa ilman osakepääomaa. Aiemmin vaadittiin vähintään 2 500 euron osakepääoma.

– Yrittäjän on muistettava varata käyttöpääomaa, jotta toiminta ei kaadu heti alkumetreillä. Ha­luan kuitenkin antaa muutokselle mahdollisuuden ennen kuin arvioin sen merkitystä, hän sanoo.

Keski-Suomessa noin joka kolmas yritys perustetaan Uusyrityskeskuksen palvelujen kautta. Asunto-osakeyhtiöt ja sijoittajat eivät tarvitse Uusyrityskeskuksen palveluja, mutta Pinomäki toivoo asiakkaiksi myös niin sanottuja Hiace-miehiä eli ammatinharjoittajia, joiden yritys perustuu omaan osaamiseen. Hän uskoo, että neuvontapalveluista olisi apua myös näille aloitteleville yrittäjille.

– Mitä kauempana ollaan kasvukeskuksesta, sitä kovempaa sparrausta yrittäjä tai liikeidea tarvitsee, Pinomäki sanoo.

Jotkut alat ovat valmiiksi erittäin kilpailtuja. Esimerkiksi hierojia, parturi-kampaamoja sekä erilaisia hyvinvointi- ja kau­neudenhoitoalan yrityksiä on paljon, mutta niin on näille aloille yrittäjiksi mieliviäkin.

– Jos tulee uutena yrittäjänä erittäin kilpailluille markkinoille, homman pitää olla hyvin mietitty. Pitää olla erottuva liikeidea, Pinomäki sanoo.

Liikeidean kehittämisessä auttaa myös Ideanappi, jonka avulla voi nopeasti testata oman ­ideansa ammattilaisella maksutta. Palvelu on käytössä vain Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen jäsenkuntien asiakkaille.

– Kesäkuun puoliväliin mennessä Ideanapin kautta meille on tullut noin 100 erilaista liikeideaa, joista arvion mukaan syntynee noin 20 uutta yritystä, Pinomäki summaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .