Äänekoskelainen Neiti B etsii sitä oikeaa – KSML vieraili uudistetun Napakympin kuvauksissa

Kun Napakymppi-ohjelman kuvaukset ovat alkamassa Tampereen Mediapoliksessa, juontaja Janne Katajan pukuhuoneessa tuoksuu vahvasti sitrushedelmien, rautamalmin ja puun yhdistelmä. Syyllinen löytyy pöydän reunalta.

– Tämän tuotannon tuoksu on Terre d'Hermés, Kataja sanoo.

 

Hänellä on vahva tuoksumuisti ja sipaistessaan leukaperiin edellisellä kaudella käyttämäänsä parfyymiä hän ikään kuin solahtaa takaisin Napakympin tunnelmiin.

– Muistan myös siitä ohjelman tyylin ja rytmin. Napakymppiin sopii tällainen voimakas öljypohjainen tuoksu, kun taas Kaikki vastaan 1 -ohjelman tuoksu on kevyempi ja vesipohjainen.

Napakympin uusintaversiosta kuvattiin kesäkuun alussa jo kolmatta kautta. Kari Salmelaisen ja pianisti Kaitsun eli Kaj Wessmanin kanssa sarjaa tehtiin MTV:lle 1985–2002. Kataja on ollut puikoissa vuodesta 2017 ja nyt kanavana on Nelonen.

– Mä juttelin Salmelaisen Karin kanssa ennen kuvausten alkua. Kari sanoi, että muista, että tämä on osallistujien show, Kataja kertoo.

Kataja sanoo, että vaikka jaksossa naureskellaan ja pelleillään paljon, naurun kohde on useimmiten kisaajien sijaan Kataja ja musiikista vastaava Lenni-Kalle Taipale.

 

Kun Herrat ja Neidit A, B ja C tutustuvat studioon ennen kuvauksia, pääsee jonkun herran suusta syvä huokaus.

– Voi hyvänen aika.

Katossa roikkuvan elektroniikan määrää ei näe televisioruudusta. Lamput, mikrofonit ja ties mitkä laitteet on numeroituja. Silmään osuu laite numero 108.

Kuvaruudusta ei myöskään näe kaikkia lavan ansoja. Kulisseissa risteilee johtoja, joita studio-ohjaaja Juha Kaikkonen kehottaa varomaan. Lavassakin on monta porrasta ja erikorkuisia tasoja.

– Mä jään niin kiinni noihin johtoihin, korkeilla koroilla lavalle astuva Neiti B eli 26-vuotias Linda Takala sanoo ja naurahtaa.

 

Hän on tullut kisaan Äänekoskelta. Ilmoittautumislomakkeen täyttäneet ystävät istuvat yleisössä. Sama tuntuu olevan tilanne monella muullakin. Harva on ilmoittautunut itse. Osallistumisesta ovat vastuussa kaverit, sukulaiset tai työnantaja, kuten Takalan tapauksessa.

Aamupäivällä on äänitetty jo yksi jakso. Jäljellä on vielä kaksi. Koko kausi pistetään purkkiin neljässä päivässä. Televisiossa jaksot alkavat kuitenkin pyöriä vasta syksyllä.

Jaksojen välissä Kataja ja Taipale vaihtavat vaatteita, hyppäävät ikään kuin seuraavaan päivään.

– Homma perustuu dialogiin, joten ei siinä mene sekaisin. Mutta jos päivän lopuksi kysytään, kuka äksistä oli tätä mieltä, niin ei mulla ole mitään hajua, Kataja sanoo.

 

Käytävällä vastaan tulee Olli Lindholm ja hetken päästä Inga Sulin. Jälkimmäinen ei liity Napakymppiin, mutta Lindholm vaihtoi aamupäivän jaksossa hetkeksi paikkaa Katajan kanssa. Mitään tällaista ei oltu käsikirjoitettu. Kun Kataja bongasi Lindholmin yleisöstä hän teki omat juonikuvionsa. Jaksot elävät kisaajien, juontajien ja yleisön välisen dialogin mukaan.

– Tämä on vanhan ajan estradishow, joka tapahtuu lavalla, Kataja sanoo.

Ennalta-arvaamattomuus koskee myös musiikkia.

– Koko homma perustuu tunnetilaan ja tilanteessa elämiseen.

Kuvauksissa Taipale, jota kuvausryhmän jäsenet kutsuvat Lekaksi, soittaa muun muassa pätkän Ihmemiehen tunnusmusiikkia ja Metallican Enter Sandmania.

 

Vaikka esiintyminen on spontaania, tuotanto nojaa täsmälliseen suunniteluun. Tarkkaa on sekin, etteivät X:t näe kanssakisaajia ennen kuvauksia.

Radiopuhelimissa toistuvasti sen kaltaiset tiedotukset kuin, että "äksät ovat nyt meikissä, aakkoset voivat siirtyä studioon".

Napakympin saattaminen ruutuun vaatii noin 40 ihmisen työpanoksen. Ensimmäinen askel on hakijoiden valinta ja parien etsiminen.

– Tiedot käydään läpi tarkasti ja harkiten. Mutta koska kisaajat eivät ole hakemassa meille töihin, meillä ei ole oikeutta tarkistaa rikosrekistereitä. Ihmiset kertovat kuitenkin avoimesti taustoistaan, kanavan vastaava tuottaja Meira Noronen sanoo.

Parien muodostaminen perustuu muun muassa samankaltaisiin harrastuksiin, taustoihin, elämänkatsomuksiin ja mielenlaatuun.

 

Sitten aloitetaan nauhoitukset.

Paikalle on tullut netti-ilmoittautumisen kautta 60-päinen yleisö. Studio-ohjaaja nostattaa tunnelmaa. Osaansa hilpeän fiiliksen luomisessa näyttelevät tarjoilupöydän antimet. Kahvin ja teen lisäksi tarjolla on viiniä.

Taipale ja Kataja tervehtivät ja naurattavat yleisöä.

Sitten kuvataan. Kisaajat ovat pikkuisen jännittyneitä, mutta rentoutuvat Katajan käsittelyssä.

 

Nauhoitukset katkeavat välillä, kun lisätään puuteria, kiikutetaan palkintokääröjä tai viedään yleisön edustajalle mikrofonia. Taukojen aikana show kuitenkin jatkuu. Oikeastaan ne kaikkein hauskimmat jutut kuullaan silloin. Kun esimerkiksi Neiti C:n mikrofoni pitää asentaa paremmin, Kataja laulaa Mikki merihädässä -kappaletta.

– Ohjelmasta tekee sydämellisen se, että tässä on oikeita ihmisiä, jotka haluavat löytää itselleen seuraa, mutta heidän ei tarvitse välttämättä sitä seuraa juuri tästä ohjelmasta löytää, Kataja sanoo.

 

Äänekoskelainen Takala on mukana leikkimielellä. Se löytyykö pari ja pääseekö matkalle on toissijainen asia. Tärkeintä on pitää hauskaa.

 

Kuvausten loputtua otetaan kimppakuvia.

Sitten juontajat menevät vetämään hetkeksi henkeä ja vaihtamaan vaatteita. Taipale tekee pihalla vatsalihasliikkeitä ja ottaa aurinkoa.

Ja sitten seuraavan jakson yleisö alkaakin jo valua paikalle. Ja show jatkuu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .