14-vuotias katsoja jäi Dead Kennedys yhtyeen laulajan alle – sai lohdutukseksi nimikirjoitukset

"Sex Pistols oli paras, mutta Dead Kennedys kova kakkonen". Näin ajatteli 14-vuotias Tarja Ruppa 1981 huomatessaan, että yhdysvaltalainen Dead Kennedys oli tulossa lokakuussa Saarijärvelle. Sinne oli päästävä.

– Yritin olla reilu ja kysyin vanhemmilta, mutta he vastasivat, että ei missään nimessä.

Päätös oli kuitenkin tehty. Sinne mennään, tuli lupaa tai ei. Ruppa pyysi isoäidiltä rahaa jonkun toisen tarinan turvin ja hyppäsi kaverinsa kanssa bussiin.

– Tarkistin vanhasta Teinarista (Teinikalenteri toim. huom) että olin nähnyt ennen tuota jo esimerkiksi Sleepparit Köpiksellä (Kauppaoppilaitos). Problems? -yhtyeen keikan jälkeen olin kirjoittanut Teinariin, että bändi kuulosti Kari Peitsamolta, Ruppa nauraa.

Dead Kennedysin kohdalla Teinarissa lukee "kova juttu".

Keskisuomalaisen nostalgiasarjassa käsiteltiin viime viikolla kyseistä keikkaa Saarijärven kisasuojassa. Juttusarjaan kerätään kokemuksia ilmestymisen jälkeenkin. Ruppa lähetti toimitukseen oman tarinansa ja kuvan biisilistasta.

 

Ruppa pääsi kavereineen eturiviin. Yleisö hyppi ja pomppi ja ihmismeri velloi. Jossain vaiheessa laulaja Jello Biafra hyppäsi lavalta ratsastamaan yleisömeren päällä.

– Siihen aikaan pogoiltiin, enkä ehtinyt reagoida, joten sain tyypin suoraan niskoilleni, Ruppa muistelee.

Pahasti ei käynyt, mutta bändissäkin huomattiin nuoren tytön rusentuminen.

– En tiedä auttoiko se. Että sainko sen takia keikan jälkeen bändin nimmarit.

Bändin juttusille Ruppa ei sentään päässyt ja hän epäilee, ettei tuohon aikaan olisi mitään näille uskaltanut sanoakaan.

– Järkkäri toi mulle rummun kalvolle kiinnitettyyn soittolistan, johon bändin jätkät oli kirjoittaneet nimmarinsa. Tai enhän minä tiedä ketä ne on kirjoittanut. Tiedä vaikka järkkäri itse, hän tuumaa ja naurahtaa.

Biisilista on raapustettu Helsingin Seurahuoneen kirjepaperille. Bändi on arvatenkin yöpynyt siellä edellisen keikkansa aikaan.

Vaikka Ruppa lähti keikalle salaa, vanhemmat eivät saaneet seikkailusta tietää.

– Muistelin, että siitä olisi tullut arestia, mutta tarkistin Teinarista. Se aresti tulikin ihan toisesta jutusta vasta seuraavalla viikolla, Ruppa nauraa.

Nostalgiasarjan seuraavassa osassa käsitellään Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan vierailua Jyväskylässä rallien aikaan 1982. Jutussa kerrotaan muun muassa kuinka Kuninkaan kanssa lenkille lähteneille suomalaisille poliiseille kävi juoksun aikana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .