200 vuoden kunniaksi Kuikassa koetaan ensi kesänä Ränssin Kievarin kaunis Anna

Ränssin Kievarin viime vuodet Jyväskylän Kuikassa ovat olleet yhtä juhlaa. Eikä se lopu vieläkään: 2017 yritys täytti 30 vuotta, viime vuonna emäntä Minna Eräjärvi itse täytti 50, tänä vuonna Kievarin Kesäteatteri juhlii 30 ikävuottaan ja 2020 Ränssin päärakennus täyttää 200 vuotta.

Mutta ei elämä Kievarissa ole aina ollut pelkkää juhlaa.

– Kovia vuosia tehtiin, että säilyttiin hengissä. Nyt on nokka pinnan yläpuolella. Siitä olen onnellinen, että isän haave on toteutunut: hän oli teatterimies ja uskoi tähän kaikkeen. Minä maksoin laskuja ja hän toteutti unelmaansa, Minna Eräjärvi sanoo, 9,5 vuotta isänsä kuoleman jälkeen.

Ränssin Kievarin Kesäteatteri oli kävijämäärältään viime vuonna Keski-Suomen suurin. Tänä vuonna paikan hitti on Maitolavan madonnat, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Jonna Ortju.

Kun ensi vuonna on jälleen juhlavuosi, Eräjärvi haluaa tarjota spesiaalia.

– Meillä esitetään Heikki Luoman käsikirjoittama ja Jonna Ortjun ohjaama Ränssin Kievarin kaunis Anna. Tarina kertoo kievarikartanon avaimia hallussaan pitävästä Anna-leskestä, joka jäi maakartanoon, kun muut sisaret ovat lähteneet Amerikkaan.

Pääroolissa ensi vuonna on tangokuningatar Saija Tuupanen, joka tänä vuonna esiintyy heinäkuun lopusta Ränssissä alkavan trilogian Kuka nyt soittaa päätösjaksossa yhdessä tangokuningas Tommi Soidinmäen kanssa.

Kun ensi vuonna tulee täyteen pyöreitä päärakennuksen kanssa, Eräjärveä on alkanut historia kiinnostaa aiempaa enemmän.

– Meillä on ollut iso työryhmä tutkimassa Kievarin historiaa. Haluamme tietää, onko tämä Jyväskylän seudun vanhin jatkuvasti asuttuna ollut rakennus, onko päärakennus oikeasti vihitty kartanoksi 1820 ja mitä piti sisällään 1970-luvun alun vaimojen vaihto, Eräjärvi kertoo.

Minna Eräjärven oma elämä on ollut yhtä teatteria, tavalla tai toisella.

– Kun talo ostettiin 32 vuotta sitten äidin pikkuserkulta, velkaa oli paljon. Äiti halusi pitää talon suvulla, isä halusi teatteria. Itse olin aikoinaan sitä mieltä, että en ikinä lähde ravintola-alalle, mutta ensimmäisen kerran toimin tarjoilijana 4-vuotiaana ja tässä sitä ollaan, Eräjärvi sanoo.

Ränssin Kievari on kesällä teatteri- ja majoituspaikka, talvella paikassa pidetään kokouksia, sukujuhlia, häitä ja hautajaisia.

– Tein aikoinaan nuorisoseuratyötä ja siitä on yllättävän paljon apua tässä nykyisessä hommassa, Minna Eräjärvi sanoo.

Maitolavan madonnat -esitykset jatkuvat Ränssi Kievarissa maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin 21. heinäkuuta asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .