230-vuotias tykki juhlisti 50-vuotiasta yhdistystä – Valmetin eläkeläiset ovat aktiivisia ja jopa kokoustilat meinaavat jäädä toisinaan ahtaiksi

Jyväskylän Valmetin Eläkeläiset ry juhlisti eilen 50-vuotista taivaltaan ravintola Priimuksessa. Tämä kuului kauas, sillä Rautpohjan Tykkikerho laukaisi pyöreiden vuosien kunniaksi tilaisuudessa kaksi vuodelta 1789 olevaa rykmenttitykkiä. Tykkien putket on valettu Raupohjan valimossa.

– Mukana tykkikerhon toiminnassa on parisenkymmentä tykkiharrastajaa ja laukaisukeikkoja olisi enemmän kuin ehtii tehdä, 76-vuotias Usko Laitinen kertoo.

Tykkikerholaisia pyydetään erilaisiin juhlatilaisuuksiin ja taistelujen reproduktioihin ulkomaita myöten. Nykyisin tykit eivät ammu parin kilon ammuksia kuten aikoinaan, vaan niistä tupsahtaa ammuttaessa ilmoille lähinnä savua ja hiekkaa. Kovan äänen ne kuitenkin päästävät.

 

Jyväskylän Valmetin Eläkeläiset ry syntyi eläkkeelle jääneiden toiveesta ja tarpeesta 1969.

– Aluksi toiminta oli yksinomaan viihdepainotteista, mutta nyt järjestämme myös kuukausikokouksia, joissa käy puhumassa eri alojen asiantuntijoita, yhdistyksen puheenjohtajana viisi vuotta toiminut Pekka Niemi kertoo.

Puhujina on ollut muun muassa lääkäri Tapani Kiminkinen ja poliisin edustaja. Kuukausikokouksiin osallistuu noin 120–160 jäsentä.

– Se on välillä siinä rajoilla, että me mahdutaan Sepän keskukseen, jossa kokouksia pidetään, Niemi sanoo.

50-vuotisjuhliin oli saapunut noin 200 yhdistyksen jäsentä.

Kuukausikokousten lisäksi yhdistys järjestää monenlaisia kulttuuririentoja, luontoretkiä ja matkoja. Tänä vuonna ulkomaanmatka suuntaa Itävaltaan ja Saksaan.

– Olemme myös aktiivisesti yhteydessä Valmetin muihin yhdistyksiin eli Järvenpään, Tampereen ja Linnavuoren eläkeläisyhdistyksiin, Niemi kertoo.

Yhdistyksen toiminnasta tehtiin myös syntymäpäivien kunniaksi historiikki. Valmet tukee yhdistyksen toimintaa pienellä vuotuisella tuella ja järjestämällä tiloissaan yhdistyksen esittelytilaisuuden uusille eläkeläisille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .