70 vuotta täyttävä kylän messupäällikkö käy edelleen päivittäin huoltoasemalla – "Ei ajatella, että kotikunnan palveluita kannattaisi käyttää"

Yrittäjälegengalla on huoli siitä, säilyvätkö palvelut Viitasaarella, josta on väki vähentynyt.

Osuuskauppa Sisämaan juoksupoikana työelämänsä aloittanut Reijo Siekkinen ei hiljennä vauhtiaan. Hän myöntää olevansa jatkuvasti liikkeessä, vaikka ei tarvitsisikaan.

Taresin eli kotoisammin Nesteen kahvilassa Siekkinen on tuttu näky. Hän kohentelee milloin mitäkin nurkkaa, juttelee asiakkaitten kanssa, tarkistaa myyntivalikoimaa, ja kaikille riittää vähintään ystävällinen tervehdys.

– Kyllähän tässä ihmiset ovat tulleet tutuiksi, kun olen niin monessa mukana, ensi tiistaina 11. syyskuuta 70 vuotta täyttävä kylän messupäällikkö tuumaa.

Viitasaaren Kumpumäeltä lähtöisin oleva Reijo Siekkinen kävi kansakoulunsa Kuorikoskella. Lapsia riitti useampaankin kyläkouluun. Nyt alueella ei taida asua yhtäkään lapsiperhettä.

– Tulin isolle kirkolle töihin 15–16-vuotiaana, ja tänne sitten jäin.

Osuuskauppa Sisämaassa Siekkinen perehtyi kaupankäyntiin ja ryhtyi itse yrittäjäksi 1970-luvulla. Hännilänsalmen Esso sijaitsi merkittävällä liikepaikalla, Viitasaarelle ja Ruuponsaareen menevien teiden risteyksessä. Legendaarinen huoltoasema on jo lopettanut toimintansa.

Yrittäjänä hän on toiminut muun muassa Viitasaaren Autotarvikkeessa ja Viita-Lasissa sekä Viitasaaren Realisoinnissa, ennen kuin Siekkiset päätyivät Nesteen yrittäjiksi vuonna 2005.

Nelisen vuotta sitten Siekkiset lopettivat polttoainemyynnin, mutta kylmäaseman tontilla oleva kahvila-myymälä jatkaa virkeästi toimintaansa.

Sekatavarakaupaksikin Reijo Siekkinen myymälää luonnehtii, sillä hyllyillä on runsaasti monenlaista, erityisesti mökkiläisten kaipaamaa pikkutarviketta sekä kalastustarvikkeita ammattilaiskäyttöön.

Taresin toimitusjohtajana jatkaa nyt poika Jori Siekkinen, mutta isä Reijo on edelleen päivittäin paikalla.

Suuri huoli Reijo Siekkisellä on Viitasaaren työpaikoista. Kaupungin väkiluku on kutistunut yli 12 000 asukkaasta alle seitsemäntuhannen, ja monet erikoisliikkeet ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Siekkinen sanookin, että jos teollisuuden työpaikkoja saataisiin lisää, varmistettaisiin samalla palveluiden säilyminen. Nyt asiakkaat lähtevät helposti Jyväskylään ostoksille.

– Se on monille sellaista ajanvietettä; ajellaan Jyväskylään ja ostetaan sieltä ihan kaikkea. Ei ajatella, että kotikunnan palveluita kannattaisi käyttää, Siekkinen toteaa.

Toinenkin lääke hänellä olisi hiljaisten maaseutupitäjien elävänä pitämiseen.

– Koululaisten kesälomia voisi jatkaa syyskuulle asti. Se pitäisi mökkiläiset maisemissa ja lisäisi merkittävästi kaupankäyntiä.

Viitasaaren kauppaa elvyttävät osaltaan messutapahtumat, joissa Siekkinen on päämoottorina. Koti- ja puutarhamessut pidetään taas ensi keväänä, mutta nyt työn alla ovat nelipäiväiset joulumessut.

Valtaosa myyntipaikoista on jo varattu, ja vanhan yhteiskoulun pihamaalle luodaan jouluista tunnelmaa somilla myyntikojuilla ja jouluvaloilla.

– Onhan siinä oma hommansa, mutta hyvin on tapahtumat otettu vastaan, Reijo Siekkinen kertoo.

70-vuotisjuhliensa kunniaksi Siekkinen järjestää täytekakkukahvitarjoilun Viitasaaren Nesteellä lauantaina 8. syyskuuta klo 10–14.

Uusimmat

Tänään

Miksi vain luonnollinen kauneus on hyväksyttyä, kauneusyrittäjä Tiina Jylhä kysyy – Jyväskylässäkin kohotetaan rintoja ja muotoillaan häpyhuulia

Kun vaimo alkoi odottaa lasta, Joonas Tolvanen kirjoitti tulevalle lapselle kirjan

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

Rockia aurinkosähköllä, rallijuna Jyväskylään, biohajoava shottimuki, lyhyet suihkut JYPin pelaajille – Näin viihteestä tehdään ekologisempaa

Kommentti: Roskien lajittelu on osattava vielä viidennenkin kaljan jälkeen

Hannele Huovi, 70, yllättyi itsekin kirjoittamiensa lastenrunojen määrästä: "Jos kaikista niistä tekisi kirjan, ja se putoaisi lapsen varpaille, kävisi huonosti"

Vaajakosken ABC:sta tulee uuden tosi-tv-ohjelman näyttämö

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.