75 vuotta täyttävä Merja Mikkola sanoo, että jokaisen pitäisi olla omasta iästään ylpeä

On paljon asioita, joita tikkakoskelainen Merja Mikkola ihmettelee ihmisten suhtautumisessa vanhenemiseen ja ikään.

– Monet sanovat vanhemmiten, että he eivät juhli merkkipäiväänsä. Se tuntuu minusta surulliselta. Juuri silloinhan merkkipäiviä pitäisi juhlia, kun niitä tulee. Kaikille ei tule.

Mikkolan ja hänen miehensä perhepiirissä on neljä sukupolvea. Läheiset suhteet lähisukulaisiin ovat kantava voima vanhenemisessa, ”Ylämummo” sanoo. Työelämässä Mikkola oli erikoissairaanhoitaja, terveydenhuollon opettaja ja gerontologi. Ammatit ovat tukeneet Mikkolaa vanhenemisen ymmärtämisessä.

Mikkola ei kutsu itseään senioriksi, ikääntyväksi tai ikäihmiseksi, vaan sanoo suoraan olevansa ”vanha ihminen”. Vanhuudessa ei ole hänen mielestään mitään hävettävää, ei, vaikka vallalla kuinka olisi nuoruuden ihannoiminen.

– On hienoa olla tämän ikäinen. Elämänkokemus tuo itsevarmuutta. Jokaisen pitäisi olla omasta iästään ylpeä. Kuinka paljon vanha ihminen onkaan saanut elämässään nähdä ja kokea!

Eikä tekeminen ja varsinkaan kokeminen suinkaan lopu. Mikkolaa kummastuttaa, miksi vain työssä käyviä kutsutaan aktiivi-ikäisiksi. Mikkola sanoo, että suhtautuminen vanhuuteen kaipaa asennemuutosta sekä yksilöiltä että yhteiskunnalta.

Tosiasia on, että vanhetessa ihmisen fyysiset voimat vähenevät. Mikkolalle se tarkoittaa muuttumista, ei luopumista.

Lauantaina 8. syyskuuta Mikkolalla on syntymäpäivä. Hän hämmästelee sitä, miksi on niin paljon ihmisiä, varsinkin naisia, joilta on tahditonta kysyä ikää. Mikkola ei kuulu heihin.

– Minulta saa kysyä aivan rauhassa. Eikä monesti edes tarvitse, kun jo kerron itse.

Merja Mikkola täyttää 75.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .