90 sekuntia ja 80 000 kuollutta

Vuonna 2009 tehty uusiseelantilainen dokumentti Kiinan maanjäristys kertoo Kiinassa toukokuussa 2008 tapahtuneesta maanjäristyksestä ja sen jälkeisestä vuodesta.

7,9 richterin järistyksen keskus osui Sichuanin provinssiin. Jälki oli hirvittävää: 80 000 kuollutta, yli viisi miljoonaa romahtanutta taloa ja 4,8 miljoonaa koditonta.

Vuosi tapahtuneen jälkeen tutkijat suuntaavat katastrofialueelle tutkimaan, oliko järistys luonnonoikku vai onnettomuus, jonka oli määrä tapahtua ennemmin tai myöhemmin. 90 sekunnin järistyksen aiheuttamien vahinkojen korjaaminen kestää vuosia.

Prisma:
Kiinan maanjäristys
TV1 klo 19.00

Ullaredistä saa halvemmalla

Suomessa on Tuuri ja ruotsalaisilla on Ullared. Kummatkin ovat pikkukylässä sijaitsevia valtavia ostosparatiiseja, joissa monet viettävät aikaansa shoppaillen vuorokausikaupalla. Kummastakin on myös tehty tosi-tv-sarja. Ullaredin kyläkauppa alkaa tänään TV Viidellä.

Monille kanta-asiakkaille käynti Ullaredissa on kuin pyhiinvaellusmatka. Kaupan henkilökunnasta tutuksi tulevat ainakin toimitusjohtaja Boris, varastomies Morgan ja jäätelö- ja makkarakioskiyrittäjä Ghassan.

Aloitusjaksossa ostosparatiisiin saapuvat muun muassa meikkitaiteilija Mattiaz ja hänen äitinsä Suzanne. Lisäksi toimitusjohtaja Boris kertoo pakastepusseista ja leirintäalueen Kjell esittelee nesteitään.

Tiedä teistä, mutta itseäni eivät junttien shoppailureissut juurikaan kiinnosta. Mutta Nelosen Tuuri-sarja oli menestys, joten ehkä Ullaredin kyläkauppa myös kelpaa katsojille.

UllarEdin kyläkauppa
TV Viisi klo 19.30

Huippukytät lähikuvassa

Oma teoriani on, että miehet eivät ole niin kiinnostuneita rikoksista kuin yleisesti luullaan. JIM on lähes Suomen virallinen rikoskanava. Amerikkalainen reality-sarja Rikollisjahdissa jatkuu toisen esityskauden uusin jaksoin.

Sarjassa seurataan lainvartijoita, jotka ovat poikkeuksellisen hyviä työssään. Tulosta syntyy, ja roistot jäävät kiinni. Esimerkiksi tämän illan jaksossa vastaava tutkija Tommy Kilbride juhlii 20 vuoden poliisiuraansa, kun tiimi etsii laittomasti maahan tullutta miestä, joka levittää huumeita.

Rikollisjahdissa
JIM klo 22.30

Suomi taisteli ja sai siihen apua

Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen 30. marraskuuta 1939 kuohutti tunteita Euroopassa ja muualla maailmassa. Talvisota herätti suurta kiinnostusta erityisesti sen jälkeen, kun ilmeni, että suomalaiset pystyivät puolustautumaan Venäjän ylivoimaa vastaan.

Vapaaehtoisia ilmoittautui sotimaan Suomen puolesta noin sadasta maasta, näiden joukossa 25 000 unkarilaista. Levottomien olojen takia monet maarajat kuitenkin pysyivät suljettuina. Käytännössä talvisodan suurimmat ulkomaiset joukot muodostivat 8500 ruotsalaista, 1000 tanskalaista ja 700 norjalaista.

Dokumentissa kerrotaan ruotsalaisista, jotka puolustivat talvisodassa kokonaista rintamalohkoa Sallassa. Dokumentti on uusinta viime vuodelta.

Dok: Suomen asia on meidän
FST5 klo 21.50

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

Kolumni: Synnyttikö visailu presidentinkin? – Tuttu juttu Shown katsominen tuntuu aikasiirtymältä 90-luvulle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.