90 vuotta täyttävä Matti Tamminen on yhä valmis mitalijahtiin – kävelee 20 kilometriä kilpaa Espanjan MM-kisoissa syyskuussa

Kyyjärveläisen pisin urakka kilpakävelijänä syyskuun MM-kisoissa on 20 kilometriä.

Kyyjärveläinen Matti Tamminen, 90, lähtee syyskuussa Espanjan Malagaan tavoittelemaan kilpakävelyn maailmanmestaruuksia 90–94-vuotiaiden sarjassa. Hän osallistuu 5 000 metrin ratakävelyyn sekä 10:n ja 20 kilometrin kävelykisoihin katureiteillä.

Yhdeksänkymppiset kilpakävelijät ovat harvinaisia. Tammisen sarjaan on ilmoittautunut MM-kisoissa vitoselle kahdeksan, kympille kolme ja 20 kilometrille kaksi urheilijaa.

Mitaleja ei silti voi pitää etukäteen varmoina, sillä kilpailijoilta vaaditaan sääntöjen mukaista kävelytekniikkaa koko matkalla. Kosketus maahan pitää säilyä, ja polven täytyy ojentua askeltaessa täysin.

– Tuomarit vahtivat siellä kävelijöitä samalla tavalla kuin nuorempien kisoissa ja raakkaavat kilpailijoita pois radalta, Tamminen kertoo.

Tamminen innostui kilpakävelystä vasta kuusikymppisenä. Aiemmin hän oli toiminut kävelykisoissa tuomarina.

Ensimmäiset kilpakävelyvuotensa hän harjoitteli ja kisasi jyväskyläläisen Harjun Urheilijoiden porukassa. Nykyisin hän edustaa kävelyssäkin Kyyjärven Kykyä, jonka perustajäsen hän on vuodelta 1945.

Ulkomailla Tamminen kilpaili ensimmäisen kerran 80-vuotiaana Pohjoismaiden veteraani- eli aikuisurheilun mestaruuskilpailuissa Islannissa. Sen jälkeen hän on voittanut kävelyssä eri ikäsarjoissa useita PM-, EM- ja MM-mitaleja.

Tamminen tekee kotinsa lähellä kytötiellä kolmen kilometrin harjoituslenkkejä kilpakävelytyylillä. Kalenterimerkinnät kertovat, että heinäkuun helteessä hän jätti harjoituksensa väliin vain parina päivänä.

Tamminen myös voimistelee kotonaan. Hän käy ketterästi selinmakuulle lattialle ja nostelee jalkojaan ylös monta kertaa. Vatsalihakset ovat kunnossa. Mies on notkea, sillä hän kiepsauttaa jalkansa pitkälle pään taakse lähelle lattiaa.

Suomen edustusmiesten nestetankkaus ei Berliinin EM-kävelykisassa onnistunut, vaan he oksentelivat. Tammisella tällaisia ongelmia ei ole ollut.

– Kun viimeksi kävelin kilpaa 20 kilometriä, en juonut kisan aikana mitään. Aikani oli kolme tuntia ja kahdeksan minuuttia, Tamminen kertoo.

Kotimaassa Tamminen kilpailee myös maastojuoksussa. Voittaminen ei hänelle ole pääasia. Hän on saanut urheilijoista hyviä ystäviä jopa ulkomailta, vaikka yhteistä kieltä ei ole ollutkaan.

– Kerran yksi kilpakumppani valitteli huonoa oloa. Jäin matkan varrella häntä odottamaan, koska halusin varmistua, ettei hän jää tien poskeen, Tamminen kertoo.

Työuransa Tamminen teki maanviljelijänä. Sekin vaati fyysistä voimaa ja kestävyyttä. Hänen ensimmäinen kilpaurheilulajinsa oli pyöräily, jonka hän aloitti vähän yli parikymppisenä.

– Kyyjärveläisiä kehotettiin harjoittelemaan pyöräilyä, koska Kyyjärven ympäriajon voitto meni aina ulkopaikkakuntalaisille. Hankin kilpapyörän ojankaivuussa ansaitsemillani rahoilla. Kyyjärven ympäriajon ennätys jäikin sitten minulle, Tamminen muistelee.

Tamminen uskoo, että säännöllinen liikunta ja tupakoimattomuus ovat auttaneet häntä säilyttämään terveytensä ja kuntonsa.

Matti Tamminen puhuu paljon. Hän muistaa hämmästyttävän tarkasti sekä vanhoja tapahtumia että ajankohtaisia uutisia.

Nuorena hän oli usein mukana maamiesseuran näytelmissä. Kerran hän sijoittui toiseksi Maaseudun nuorten liiton valtakunnallisessa lausuntakilpailussa Yrjö Jylhän runolla Pyhällä maalla, jonka pitkät säkeet hän latelee yhä vaivattomasti ulkomuistista.

– Siellä oli tuomarina teatterikoulun johtaja ja minulta kysyttiin, etkö lähtisi teatterikouluun, Tamminen päivittelee.

Teatterikouluun Tamminen ei maatilaltaan pyrkinyt, mutta puhumisen lahjojaan hän on käyttänyt muun muassa Kyyjärven kunnallispolitiikassa, jossa hän vaikutti viidellä vuosikymmenellä.

Kävelykisoissa Tammisessa on yhä ripaus runonlausujaa. Maaliin tullessaan hänellä on tapana nostaa kätensä ylös ja lausua aina sama värssy: Jopa loppuu päivän vaivat / ehtoo mulle levon suo / rasitetun täällä aivan / Herran rauhaan mennä suo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .