Aamusta iltapäivään

Juontaja Mikko "Peltsi" Peltola, 33, juonsi YleX:n aamulähetystä reilut seitsemän vuotta. Joka arkiaamu kännykässä soi puoli kuudelta joko Jamiroquain Too young to die tai Apulannan Mitä kuuluu? - En olisi voinut lukioaikana kuvitella, että heräisin seitsemän vuoden ajan näin aikaisin, Peltola tunnustaa. Radiojuontaja kehitti vuosien aikana tarkan aikataulun, jolla heräämistä pystyi venyttämään mahdollisimman pitkälle. Peltsi kävi jo illalla suihkussa ja teki eväät valmiiksi aamua varten. Leivän välissä oli makkaraa, juustoa ja salaattia, sillä kurkku ja tomaatti olisivat vetistyneet yön aikana. Pommiin Peltola ei nukkunut kertaakaan eikä aio nukkua jatkossakaan. - Ihminen ei nuku pommiin kuin tekosyystä ja huolimattomuudesta. Itselläni on kaksi herätyskelloa pitämässä huolen, että nousen aina ajoissa. Tammikuun alussa päivärytmi muuttui, sillä Peltsi siirtyi aamusta iltapäivään.

Vuoronvaihtoa harjoiteltiin etukäteen

YleX:ssä tiedetään, että Peltsillä on kuulijoita kaikkialla. Siitä syystä miehen juontajaparit ovat vaihtuneet, mutta Peltsi on ja pysyy.

- Radio on pirun hidas väline. Tuntuu, että ihmisiltä loppuu elämä, kun radioääni vaihtuu. Juha Lahti oli äänessä Juuso Myllyrinteen kanssa yhtä aikaa, siten uusi kaveri ajettiin sisään ennen vanhan lähtöä, Peltsi kertoo ensimmäisen juontajaparinsa vaihdoksesta.

Myllyrinteen ja Lahden jälkeen Peltosen rinnalla suomalaisia herättelivät YleX:n aamuissa Ile Uusivuori ja Maria Hintikka.Suomalaiset joutuvat totuttelemaan uusiin herättäjiin, sillä Peltsi juontaa nyt YleX:n iltapäivälähetystä yhdessä Uusivuoren kanssa. Vuoronvaihtoa kokeiltiin ennen joulua, ja monilta kuulijoilta tuli välittömästi tiukkaa palautetta.

- Iltapäivään siirtyminen vaatii toisenlaista asennetta, sillä aamulla voi jutustella rentoja asioita. Iltapäivisin homma menee helpommin levottoman puolelle, Peltola tietää.

Euroviisujen ennakkosuosikki

Kanavanvaihtoa Peltsi ei harkitse, vaikka kaupalliset kanavat ovat kyllä kosiskelleet suosikkijuontajaa. Vielä mies ei ole syötteihin tarttunut vaan hakee vaihtelua muista medioista.

Televisiossa hän vilahtaa säännöllisesti. Seuraavaksi edessä ovat Euroviisujen Suomen karsinnat, jotka Peltola juontaa yhdessä Jaana Pelkosen kanssa.

- Olen uskonut joka vuosi Suomen menestykseen. Ennen kisoja edustuskappaletta soitetaan niin paljon, että siitä alkaa väkisin pitää. Muille kuin suomalaisille kappale on kuitenkin vieras, koska he kuulevat sen ehkä vain kerran.

Tämän vuoden ehdokkaisiin Peltola ei vielä ole tutustunut, mutta hän ehtii vielä valita suosikkinsa, sillä karsinnat alkavat huomenna. Peltsin tehtävänä on haastatella artisteja greenroomiksi kutsutussa takahuoneessa.

Sanat ylös kännykkään

Peltsi on palkittu kolme kertaa Telvis-patsaalla vuoden radiojuontajana. Suosion syyn Peltola tietää itsekin. Aidosti leppoisa ja mukava luonne sopii radioon.

Yksinään Peltsi ei silti kunniaa suosiostaan ota. Hyvät parivaljakot ja juontajakollegat ovat yhtä lailla syynä menestykseen. Yksinäisen ihmisen puhetta harva jaksaisi kuunnella.

- Kukaan ei ole luonnostaan hyvä radiojuontaja, vaan homma vaatii harjoittelua. Kuulostimme Juuson kanssa aluksi kauheilta, mutta opimme kokemusten myötä.

Sanojaan Peltola ei mieti liikaa etukäteen. Joskus hän kirjoittaa spiikkejä ylös kännykkäänsä, mutta pääasiassa puhe on spontaania. Juontajatovereillekaan ei kerrota, mistä lähetyksessä jutellaan.

- Meidän keskustelu perustuu luonnollisiin reaktioihin. Etukäteen sovittuna homma ei toimisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Kolumni: Kaikesta ei voi tehdä komediaa, sillä lopputuloksena voi olla hämmentävä huumorikokemus

Tämänkin uutisen oli joskus tultava: Tanssiorkesteri Euroset panee pillit pussiin

Ravintola-arvio: Keskisuomalaisen makuraati vieraili Haraldissa – tarjoilija varoitteli hauleista ja savulahna oli suorastaan rikollisen hyvää

Kolumni: Rikollinen mieli -dokumenttisarjaa on haukuttu härskiksi sosiaalipornoksi – olen osittain eri mieltä

Kun vastaan tuli suulas orava ja lumiukkopartio – toimittaja otti selvää, mihin Palokassa kannattaisi suunnata paikallisten mielestä

Kaikki maailman viisaudet on ripoteltu ympäri Jyväskylää suureksi elämäntaito-oppaaksi – katso kuvasarja

Risto Kaskilahti, Viitasaaren lahja suomalaiselle viihteelle tekee debyytin UIT-revyyssä

Tangokuningatar yllättää "uudella" uravalinnallaan: "Lähden heti malliksi kun kysytään"

Pankinjohtajat ja kauppiaat naureskelivat taloushuolissa kärvistelleelle Aki Palsanmäelle, kunnes pihaan karautti vuonna 2012 tuotantoyhtiön auto

Kolumni: Tiesitkö tämän Die Hardista? Ja muutama muu jännä fakta: "Elokuvan kuvauksissa käytettiin 17:ää hajoamisen eri vaiheissa ollutta aluspaitaa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.