Acid Mothers Temple ja Circle 15.11.2002

Underground-kitaristi Kawabata Makoton luotsaama Acid Mothers Temple on noin kolmenkymmenen ihmisen japanilainen taidekollektiivi, joka toteuttaa kokeilevan musiikin ja elämäntavan ideaalia.

Acid Mothers Temple on myös japanilaisen undergroundin suuria vientinimiä. Kuusi vuotta sitten perustettu soittokunta on tehnyt lähes vuosittain kiertueita Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä moninaisia sivuprojekteja. Brittiläinen musiikkilehti The Wire rankkasi kollektiivin debyyttialbumin parhaan 50 levyn joukkoon vuonna 1997.

Kiertueilla AMT ei liiku aivan koko vahvuudellaan, vaan Makoton siivelle kiertuekokoonpanoksi on vakiintunut nelihenkinen yhtye ( Higashi Hiroshi: kitara ja syntetisaattori, Ichiraku Yoshimitsu: rummut, Tsuyama Atsushi: basso, Cotton Casino:laulu ja syntetisaattori).

Lutakossa perjantaina Kawabata Makoton rautainen johtajuus ja paikka orkesterin hierarkiassa tuli nopeasti selväksi. Mustiin pukeutuneen kitaristin soittotyyli ei ollut järin hiottu, vaan brutaali ja raivokas. Hänen riuhtovat, demonimaiset soolonsa eivät kunnioittaneet rytmiä eivätkä harmoniaa.

Nämä kaaosteorian musiikilliset vastineet raivasivat kyynärpäätaktiikalla oman näkyvän paikkansa esityksestä.

Makoto on kokenut kitaristi, ja halvanoloisen Fender-kopion suosiminen vaikutti aluksi vaatimattomalta ratkaisulta. Syy selvisi kuitenkin pian: Makoto rankaisi soitintaan siinä määrin, että kalliimman instrumentin käyttäminen olisi tuntunut hirvittävältä haaskaukselta. Makoton kovakouraisuudesta ja räkäisestä saundista kertonee jotain se, että vaikka hän repäisi kitarastaan A-kielen irti keikan loppupuolella, ei äänen perusolemus muuttunut oleellisesti.

Acid Mothers Temple soitti noin 90 minuutin mittaisen setin, joka oli yhdistelmä japanilaisia kansanlauluja ja hyökkäysvaunun tapaan etenevää psykedeelistä rockia.

Kokoonpano suhtautui yleisöönsä ja esiintymiseen välittömällä asenteella, ja soundcheck vaihtui kuin varkain itse setiksi, kehittyen askel askeleelta kohti kakofoniaa ja hallittua kaaosta. Kohti mielikuvitusta.

AMT:n lämmittelijänä esiintyi porilainen psykedelia/proge -yhtye Circle. Vajaan tunnin aikana Circle ehti soittaa viisi kappaletta, jotka venyivät tavan mukaan yli kymmenen minuutin mittaan.

Tuoreelta Sunrise-levyltä kuultiin kappaleet Nopeuskuningas ja Haudan takaa. Vahvana persoonana tunnettu vokalisti Mika Rättö esiintyi patsasmaisesti poseeraukseen jähmettyneenä saaden jokaisen onomatopoetiaan taipuvan mutta ankaran säkeen kuulostamaan sodanjulistukselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.