Ajankohtainen ennen ja nyt

Ajankohtainen kakkonen ja A-studio ovat Ylen asiaohjelmien tunnetuimpia ja pitkäikäisimpiä brändejä. Tänään nämä kaksi ohjelmaa juhlivat 40-vuotista uraansa pitkällä yhteislähetyksellä. Ajankohtainen kakkonen ja A-studio 40 v. alkaa TV1:llä ja jatkuu sitten TV2:n puolella.

Kolmetuntinen suora lähetys tarjoaa niin arkistojen aarteita kuin tuoretta keskusteluakin. Ensimmäisen osuuden teemoja ovat suomettuminen ja lama. TV2:n puolella pohditaan median rooli nyky-Suomessa. Keskustelusta tuskin selvitään ilman vaalirahaskandaalikommentointia.

Klo 22.05 alkaen testataan, voiko nykykatsojaa enää hätkähdyttää millään. Ohjelma lupaa etsiä säädyttömyyden rajoja ja käsitellä mm. pornoa. Samalla käydään läpi se, miten Suomi muuttui sisäsiittoisesta Kekkoslovakiasta moniarvoiseksi.

Ajankohtainen
kakkonen ja A-studio 40 v.
TV1 klo 19.00
TV2 klo 21.00

Seppo tulee ja Seppo kostaa

Neliosainen maalaisdraama Matkalaukkukostaja sai ensi-iltansa vuonna 1991. Tienpään Seppo ( Martti Suosalo) palaa agraareihin kotimaisemiinsa keskelle kauneinta kesää kymmenen vuoden tauon jälkeen. Aikoinaan Sepeteus poistui paikkakunnalta katkerana miehenä. Moni asia jäi kaivelemaan, moni paikkakuntalainen kohteli Seppoa huonosti. Nyt Sepon matkalaukku on täynnä rahaa, ja raha on valtaa. Sarja näyttää ikäiseltään, mikä on katsojasta riippuen joko hyvä tai huono asia.

Matkalaukkukostaja
TV2 klo 20.00

Valentin Vaala vaali työnsä laatua

Tv-arkiston ilta on omistettu rakastetulle elokuvaohjaajalle, Valentin Vaalalle. Jo 19-vuotiaana Vaala päätti ryhtyä elokuvaohjaajaksi. Mutta ensimmäinen mustalaisromanssi Mustat silmät (1929) ei tyydyttänyt kriittistä ohjaajaa. Hän upotti elokuvan negatiivit mereen ja ryhtyi työstämään samasta aiheesta parempaa versiota. Samana vuonna valmistunut Mustalaishurmaaja (1929) sai hyvän vastaanoton mutta hautautui nopeasti arkistoihin, kun äänielokuva valtasi teatterit.

Mykkä klassikkoelokuva on Suomen Elokuva-arkiston restauroima. Yrjö Hjeltin sovittaman musiikin esittää RSO. Elokuvan jälkeen nähdään Vaalan haastattelu vuodelta 1966.

Tv-arkisto:
Valentin Vaala
Yle Teema klo 21.50

Hämmästyttävää, ihmiset pukeutuvat!

Mitä ärsyttäviin ihmisryhmiin tulee, tyylituomareiksi itsensä nostaneet pinnalliset höpöttäjät ovat ärsyttävimmästä päästä. Subin päiväohjelmiston uutuussarjassa Tyylituomarit käydään läpi Hollywood-tähtien pukeutumista. Siis ihan totta: Miksi ihmeessä?

Tyylituomarit
nelonen klo 13.30

Takaa-ajettujen puheenvuoro

Oletko normaalijärjellä varustettu ns. tavis, joka ristiriitatilanteissa pyrkii mieluummin toimimaan oikein kuin väärin? Mikäli vastasit kyllä, sinun on hyvin hankala päästä telkkariin. Mutta jos olet idiootti, oma varttisi kuuluisuudessa on vain ajan kysymys. Jimin sarjauutuus Miksi pakenin poliisia? perustuu täysin ihmisten idiotismille. Autotakaa-ajot ovat meille tv:stä tuttu juttu. Nyt takaa-ajetut pääsevät kertomaan, mitä heidän päässään oikein liikkui. Oikea vastaus: kieli ja silmämunat.

Miksi pakenin poliisia?
Jim klo 20.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.