Amerikkalaismedia: Ruutukasvo Charlie Roselle potkut häirintäsyytösten vuoksi

Syytösten mukaan Rose kosketteli naisia asiattomasti ja esiintyi heidän seurassaan alasti.

Yhdysvalloissa uutiskanava CBS on irtisanonut tunnetun ruutukasvon Charlie Rosen, jota useat naiset ovat syyttäneet julkisuudessa seksuaalisesta häirinnästä. Asiasta kertovat muun muassa CNN ja Washington Post.

Kanavan työntekijöille lähetetyn muistion mukaan irtisanominen johtuu syytöksistä. Turvallisen, ammattimaisen työympäristön takaaminen kaikille työntekijöille painaa muistion mukaan vaa'assa vielä enemmän kuin Rosen merkittävä journalistinen työpanos.

75-vuotias Rose oli ennen skandaalia arvostettu ja vaikutusvaltainen journalisti. Hänet tunnetaan parhaiten hänen nimeään kantaneesta puheohjelmasta ja rauhallisista, syvällisistä haastatteluista. Vuonna 2014 Time-lehti nimesi hänet yhdeksi maailman sadasta vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä.

Washington Post julkaisi maanantaina kahdeksan naisen haastatteluihin perustuvan artikkelin, jossa Rosen ohjelmassa työskennelleet tai ohjelmaan töihin pyrkineet naiset syyttivät Rosen muun muassa kosketelleen heitä asiattomasti, soitelleen heille alatyylisiä puheluita ja esiintyneen alasti heidän seurassaan. Naisten kuvaamat tapahtumat ajoittuvat 1990-luvun lopun ja vuoden 2011 välille.

Artikkelin julkaisun jälkeen lisää naisia tuli julkisuuteen ja kertoi Rosen häirinneen heitäkin.

Rose pyysi anteeksi

Rose julkaisi artikkelin johdosta lausunnon, jossa hän pyysi syvästi anteeksi käytöstään, mutta sanoi, ettei hänen versionsa tapahtumista ole kaikilta osin sama kuin artikkelissa puhuneiden naisten. Hän kirjoitti uskoneensa aina kiinnostuksen olleen molemminpuolista mutta ymmärtävänsä nyt olleensa väärässä.

Lukuisat naiset ovat syyttäneet tänä syksynä vaikutusvaltaisia amerikkalaismiehiä seksuaalisesta häirinnästä, eikä Rose ole ensimmäinen, jonka ura on katkennut syytöksiin. Laajamittainen keskustelu vaikutusvallan väärinkäytöstä ja häirinnästä sai alkunsa lokakuun alussa New York Timesin artikkelista, jossa useat naiset syyttivät häirinnästä elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia. Keskustelua on käyty muun muassa sosiaalisessa mediassa #metoo-asiasanalla.