Anette Olzonista tuli immuuni ilkeilylle

Helsingissä vihmoo räntää suoraan päin kasvoja. Hotellin aulabaarissa istuva Anette Olzon on synkän sadepäivän piristys. Päivän mittaisella promoreissulla Suomessa oleva laulaja huokuu hyvää mieltä ja on pirteydestään päätellen jo keväässä, ainakin ajatuksissaan.

–Olen yhden päivän lomalla. Koko päivä menee haastatteluissa, mutta kolmen lapsen äidille tämä on rentouttavaa. Totesin lähtiessäni vitsaillen miehelleni, että nähdään kuukauden päästä, Olzon nauraa

Perhe-elämän ja pitkien kiertueiden yhteensovittaminen oli Olzonille vaikeaa hänen laulaessaan Nightwishissa. Laulajan Shine-nimisen debyyttisoololevyn ilmestymisen jälkeen on tietysti tiedossa keikkoja.

Tällä kertaa se ei tarkoita kuukausien mittaista poissaoloa kotoa.

–Suostun olemaan erossa miehestäni ja lapsistani korkeintaan kaksi viikkoa. Nyt tilanne on paljon helpompi kuin Nightwishin kanssa.

Henkilökohtainen esikoinen

Shine on sekoitus eri tyylejä, siltä löytyy poppia, rockia ja vähän metalliakin. Avarakatseisille Nightwish-faneille materiaali varmasti maistuu, mutta suoraa jatkoa laulajan edellisessä pestissään esittämälle musiikille odottavat voivat pettyä.

–Jos joku odottaa metallilevyä, niin yllätys on melkoinen. En osaa itsekään oikein sanoa mihin genreen musiikkini voisi laittaa.

Shine on hyvin henkilökohtainen levy. Olzon alkoi säveltää ja sanoittaa sitä jo vuonna 2009. Moving Away -biisi kertoo hänen äidistään, joka sairastui syöpään.

Laulaja kirjoittaa avoimesti elämästään myös blogissaan. Raja on kuitenkin vedettävä johonkin.

–Kysyin tietysti äidiltäni luvan laittaa Moving Awayn levylle. Muutamaan otteeseen minusta tuntui siltä, että kerron liian henkilökohtaisia asioita. Äitini on nyt onneksi terve, hän huokaa.

–Blogiini kirjoitin varsinkin alussa yksityiselämästäni. Julkisuuden henkilön kannattaa kertoa itsestään edes jotain. Muuten saa olla valmis lukemaan lööppejä jotka ovat täyttä roskaa.

Tarinan ilkiöksi kuvattu

Olzon on saanut vuosien varrella paljon kehuja, mutta niskaansa myös melkoisen määrän negatiivista palautetta, haukkumista, nimittelyä ja sairaita kommentteja, jotka täyttävät helposti rikoksen kriteerit.

Hän ei enää välitä pahoista puheista ja on tajunnut etteivät kaikki voi pitää hänestä. Se on taito, johon vain harva kykenee.

–Enää en ala itkeä, jos luen minusta kirjoitettuja kamaluuksia. Välillä raivostun, mutta vain ihmisten typeryydelle, en sille, että minua haukutaan. Monta vuotta sitten vastasin pariin vihaa huokuvaan kommenttiin. Se oli virhe, vihaajat saivat siitä vain lisää energiaa jatkaa vainoamista.

Nightwishin Showtime, Storytime -konsertti-dvd:llä on pitkä dokumentti, joka kertoo bändin uuden laulajan Floor Jansenin alkuajoista orkesterin jäsenenä. Olzonia ei nähdä dokumentissa lainkaan, hänen omasta pyynnöstään.

Olzon ei halunnut Jansenin ja itsensä välille keinotekoista vastakkainasettelua.

–Kyllästyin jo minun ja Tarja Turusen loputtomaan vertailuun, enkä halua vastaavaa Jansenin kanssa. Dokumentti olisi ollut helppo leikata niin, että minut kuvataan tarinan ilkiönä. Nightwishin pojat jo oikeastaan tekivätkin haastatteluissa niin.

Tuttuus helpottaa markkinointia

Nightwishista jäi laulajalle paljon hyviä muistoja. Myös soololevyn markkinointi on helpompaa miljoonien ihmisten jo tietäessä, kuka hän on.

Tuomas Holopainen julkaisee oman soolonsa melkein samaan aikaan Olzonin kanssa. Onko hän kuullut sen jo?

–Vain ensimmäisen singlen. Pidin siitä, vaikka biisin kitara oli mielestäni turha, mutta muuten se paljastaa Holopaisen lahjakkuuden. Ehkä törmään häneen kesäfestivaaleilla, sanon moi ja keksin jonkun syyn livahtaa pois paikalta, Olzon nauraa.

 

Anette Olzonin Shine-levy julkaistiin 28.3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.