Armi Kuusela kertoi yleisölle Muhos-muistoistaan

Yhdysvalloissa asuvan missilegendan Armi Kuuselan vierailu Muhoksella veti paikalle yli tuhat ihmistä. Kirkonkylän koululla järjestetyn yleisötilaisuuden ensimmäiseen osuuteen mahtui osallistumaan noin kolmesataa henkeä, ja heille Kuusela kertoi nuoruutensa Muhoksesta.

- Kävimme kesällä toisinaan tanssimassa, ja kotiintuloaika oli puoli kahdeltatoista. Jos se unohtui, isä herätti meidät kuudelta.

Yleisöä Kuuselan tarinat naurattivat. Myös Kuuselan puoliso Albert Williams piti pienen puheenvuoron ja kiitti suomalaisia vieraanvaraisuudesta.

- Olimme tänään näyttelyssä, jossa näin kuvia nuoresta Armista. Ajattelin, että hän on yhä yhtä kaunis kuin 37 vuotta sitten, kun tapasimme ensimmäistä kertaa.

Kuusela sanoi Suomen-matkansa onnistuneen hienosti ja kiitti Muhoksen kunnan väkeä vierailun järjestelyistä.

Armi Kuusela saapui koululle noin 45 minuuttia myöhässä aikataulusta. Jonossa odottava yleisö lauloi hänelle.

Pohjoispohjalaisen Muhoksen kirjaston Armi-näyttely on vetänyt väkeä koko päivän. Kirjastovirkailija Laila Jakonen kertoo, että kävijöitä alkoi virrata sisään heti yhdeltätoista, kun ovet avattiin. Myös Kuusela itse kävi tutustumassa näyttelyyn.

- Pääsin kättelemään häntä ja sain nimikirjoituksen, Jakonen sanoo.

Hänen mukaansa suurin osa kävijöistä on ollut ulkopaikkakuntalaisia, "aivan outoja kasvoja".

Sirkka Saarenpää, Leena Kähtävä ja Ritva Pirttijärvi halusivat tutustua näyttelyyn ennen yleisötilaisuutta. Kähtävä tuli Muhokselle Pietarsaaresta asti, Pirttijärvi ja Saarenpää Oulusta. He ovat seuranneet Armi Kuuselan tarinaa lapsuudestaan saakka.

- Silloin 50-luvulla alettiin keräillä kuvia talteen lehdistä. Kaikki, missä Armi oli, takkimainoksia myöten, naurahtaa Kähtävä.

Kuusela, nykyisin nimeltään Kuusela-Williams, voitti vuonna 1952 Miss Universum -kauneuskilpailun ensimmäisenä suomalaisena. Hänet oli palkittu aiemmin samana vuonna Suomen Neitona. Kuusela täytti keskiviikkona 80 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

Kolumni: Synnyttikö visailu presidentinkin? – Tuttu juttu Shown katsominen tuntuu aikasiirtymältä 90-luvulle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.