Asiantuntija: Kolmasosa pärjäisi ilman deodoranttia

Kolmasosa ihmisistä pärjäisi ilman deodoranttia tai antiperspiranttia, arvioi kosmetiikka-asiantuntija. Päivi Kousa on työskennellyt pitkään neuvojana Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksessä.

Allergisia reaktioita deodorantista saavat ihmiset ovat joutuneet lopettamaan käytön ja huomanneet, että eivät tarvitsekaan sitä.

- On sellaisia onnellisia kuivakainaloisia ihmisiä, jotka pärjäävät ilman, Kousa sanoo.

Heillä hikeä ei erity paljon eikä hiki haise pahalle.

Pieni osa ihmisistä kärsii kuitenkin runsaasta hikoilusta, jolloin paita kastuu monta kertaa päivässä. Osalla taas hiki haisee erityisen pahalle.

- Jos on ongelmia hikoilun kanssa, antiperspirantit toimivat parhaiten, Kousa kertoo.

Antiperspiranteissa on alumiinisuoloja, jotka tukkivat hikirauhasen. Deodorantti taas sisältää yleensä hajustetta ja alkoholia, joka estää bakteerien kasvua hikirauhasen suulla.

Deodoranttia käytetään Kousan mukaan usein sosiaalisen hyväksynnän takia ja tottumuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskylässä treenaa yksi Suomen parhaista Counter-Strike-joukkueista – "Treenitila saatiin JAMKilta, eikä parempaa voisi toivoa"

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.