Assassin’s Creed Syndicate

Suositut Assassin’s Creed -pelit ovat historiallisiin maisemiin sijoittuvia toimintaseikkailuita. Assassin’s Creedit ovat niin sanottuja AAA-pelejä, eli niitä tehdään satojen ihmisten voimin Hollywoodin suurelokuvien budjetilla. AAA-julkaisut ovat komeinta mitä pelaajalle tarjotaan, vaan eivät omaperäisintä. Yhdeksännumeroisilla summilla ei uskalleta ottaa riskejä.

Assissin’s Creedin huippuhetkiä ovat olleet kakkososa sekä Karibialle sijoittuva merirosvoseikkailu Black Flag. Sen sijaan edellinen osa, Pariisiin sijoittunut Assassin’s Creed Unity, oli pettymys. Sekava peli oli täynnä graafisia ja muunlaisia bugeja. Syndicaten tärkeä tehtävä on voittaa pelaajien luottamus takaisin.

Tapahtumat sijoittuvat vuoden 1868 Lontooseen, teollisen vallankumouksen aikaan. Aikakautta ja historiallista suurkaupunkia hyödynnetään erinomaisesti. Päähenkilöt ja tarina sen sijaan ovat fiktiota. Tosin tavattavina hahmoina on myös oikeita ihmisiä Charles Dickensiä, Charles Darwinia ja Arthur Conan Doyleä myöten.

Sisarukset Evie ja Jacob Frye saapuvat Lontooseen ja huomaavat sen olevan ahneiden riistäjien hallussa. Työläiset, lapsia myöten ovat käytännössä orjia vailla minkäänlaisia oikeuksia. Evie ja Jacob päättävät vapauttaa massat perustamalla alamaailman jengin, joka laajenee väitellen tarinan edetessä.

Ohjata voi vuorotellen niin siskoa kuin veljeäkin. Hahmojen kyvyt kehittyvät vain käytettäessä. Evien vahvuus on hiiviskely ja Jacobin taistelu. Kovin suuria erot eivät kuitenkaan käytännössä ole. Sisarukset todella tuntuvat sisaruksilta ja ovat muutenkin kiinnostavia ihmisiä.

Evie ja Jacob keräävät tukijoita auttamalla ihmisiä eri puolilla Lontoota. Suurkaupunki vapautetaan alue kerrallaan. Lähitaistelut eivät vieläkään ole kovin mielenkiintoisia, vaan eipät ne onneksi olekaan pääasia. Lisäksi turpiinmättöpuuhiin voi palkata likaisen työn tekijöitä kadulta. Tai sitten vastustajat voi pistää tappelemaan toisiaan vastaan hulluksi tekeviä nuolia ampumalla.

Hiipiminen ja parkour toimivat paremmin kuin koskaan ennen. Lontoo on täynnä savupiippuja ja muita korkeita rakennuksia. Uusi apuväline, käsitykillä ammuttava tarttumakoukku tekee etenemisestä nopeampaa ja sujuvampaa. Vempain on lainattu Batman-peleistä ja vain nimetty uudelleen.

Versioitua GTA-lainaa on mahdollisuus kaapata mitkä tahansa hevosvankkurit kadulta omaan käyttöön. Tämä nopeuttaa valtavassa kaupungissa liikkumista huomattavasti. Vankkureita käytetään muutenkin tehtävissä monin eri tavoin.

Lontoon upeutta ei voi korostaa liikaa. 10 minuuttia saattoi kulua pelkästään siihen, että seisoin laiturin kaiteella ja katsoin Thamesilla kulkevia laivoja. Kujat, kadut, slummit ja tehtaat ovat kurjuudessaan yhtä hienoja kuin palatsit ja kirkot upeudessaan. Äänimaailma on toteutettu myös rakkaudella, niin dialogi, dubbaus, efektit kuin musiikkikin.

Syndicatea on suoraviivaistettu ja selkeytetty verrattuna pariin aiempaan osaan. Mukana on vain yksinpeli, ja epämääräiset sivuharrastukset on jätetty pois. Ongelma on, että tämä kaikki on jo nähty, nyt se vain toimii paremmin. Vai onko se edes ongelma? Ei välttämättä, ei ainakaan meille pelisarjan faneille.

Erityisen onnekkaassa asemassa ovat kuitenkin he, joille Syndicate on ensimmäinen Assassin’s Creed. Heille tämä kaikki on uutta, ja nyt se myös toimii virheettömästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.