At the Gates - ensimmäisen ja viimeisen kerran?

”Ät-tögeits, ät-tö-geits”-huudot kaikuivat jo hyvissä ajoin ennen iltaseitsemää. At The Gatesin, tuon pohjoismaisen metallin pioneerin oli määrä vihkiä käyttöön Ruisrockin niittylava vuodelle 2008.

Yhtye nostattaa tunteita ehkä normaalia deathmetal-bändiä enemmän, sillä yhtyettä pidetään yleisesti niin sanotun Göteborg-soundin luojana. Samaa reseptiä ovat apinoineet muun muassa megasuosittu In Flames ja piireissä arvostettu Dark Tranquillity.

At the Gates laittoi fanien suureksi harmiksi hommat jäihin vuonna 1996 ja sittemmin osa miehistöstä liittyi myös maineikkaaseen The Haunted-bändiin. Nyt nähty Ruisrockin keikka saattaa jäädä yhtyeen ensimmäiseksi ja viimeiseksi Suomen visiitiksi.

Hymyilevä death-metal karju

Slaughter of the Soul-biisillä startannut setti alkoi lupaavasti. Napakasti soitettu murjova riffittely sai yleisön ilmeistä päätelleen onnistuneen vastaanoton. 27 asteen helteessä riuhuminen muodostaa hikeä vähän normaalia klubikeikkaa enemmän ja niinpä yhtye vältti lavalla liikehtimistä viimeiseen asti.

Ainoana joukosta erottautui lavan eri puolia tutkiskellut laulaja Tomas Lindberg, joka ei synkistä sanoituksista huolimatta kyennyt pidättelemään aurinkoista hymyään. Onko nyt näin, että ruotsissa jopa deathmetal-synkistelijät ovat iloisia ja hilpeitä veikkosia?

Yhtye antoi mitä siltä odotettiin. Täyslaidallisen erään pienen genren virstanpylväiksi muodostuneita hittejä. Cold, Terminal Spirit Disease, Kingdom Gone, The Swarm, Windows, The Burning Darkness ja niin edelleen. Under A Serpent Sun-biisi sai uuden merkityksen auringon pistäessä tämän kesän kuuminta mollotusta hevikansan niskaan. Riemastuttavan kokoinen pittirinkikin alkoi kasvaa setin puolessa välissä ja yhtye heitti bensaa liekkeihin ajaen Nausea-biisillä pittiriehujat nestehukan partaalle.

At the Gatesin ehdoton valtti on sen biisimateriaali. Bändi ei ole nopein, synkin, brutaalein eikä sen melodiantaju ole ennenkuulumatonta, mutta väkivaltaisten ja ilkeiden riffien ympärille nivoutuvat kiinteät ja napakat biisit ovat sen vahvuuksia. Biiseissä myös tapahtuu koko ajan. Yhdistelmä tekee biisimateriaalista jopa niin vahvaa, että vertailukohtaa saa The Hauntedin poislukien lähteä hakemaan suuremman rapakon takaa.

”Tätä oli odotettu kauan”

At the Gates kuuluu monen tällä hetkellä pinnalla olevan metallibändin vaikutteisiin ja soittajien esikuviin. Jyväskyläläisen Swallow the Sunin rumpali Pasi Pasanen oli omien sanojensa mukaan tippa linssissä keikan aikana. Bändin esitys oli kuulemma huikea ja saa metallirumpalilta täydet pisteet.

En olisi uskonut, että näen vielä bändin livenä. Tätä on oli odotettu mielettömän kauan. Harmitti, kun he aikoinaan lopettivat ja kun kuulin paluukeikoista, niin ainut pelko oli että missaan tämänkin mahdollisuuden, mutta en onneksi missannut, Pasanen selittää juuri päättyneen keikan jälkeen.

Swallow the Sun tekee kesäaikaan muutamia keikkoja ja lomailu onnistuu tänä kesänä hieman paremmin kuin esimerkiksi viime kesänä. Pasasen oman yhtyeen menestys on mahdollistanut myös sen, että hän on tutustunut At the Gatesin miehistöön.

- Todella loistavaa porukkaa ja todella loistavia muusikoita.

Pasanen on itsekin ei-virallisella kokoonpanolla At the Gatesin materiaalia treenikämpillä.

- Mutta eihän kukaan pysty näitä biisejä soittamaan niin kuin nämä, hän muistuttaa.

Rumpalismiehen seurantaohjelmaan kuului Ruisrockissa ainakin Porcupine Tree ja Raised Fist.

- Kyllä se oli kuitenkin tämä At the Gates, minkä takia minä tänne tulin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläinen Aallon perhe rakensi hätkäyttävän pihakoristeen: valtava kuusimetrinen dinosaurus kääntää ohikulkijoiden päät

Kolme keskisuomalaista taistelee moottorisahoin karhunveiston mestaruudesta – seuraa live-lähetystä tapahtumasta

17-vuotias näyttelijälupaus sai Jussi-palkinnon jo 13-vuotiaana – Eden-elokuvassa uhmakasta Jennaa näyttelevä Linnea Skog oppi isältään ja vaariltaan, että teatteri ja elokuva ovat leikkiä

Marko Ahosen tärpit: Lain Vartija on Hollywoodin poliisielokuvan perusteoksia

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.