Autenttinen lähiöpubielämys Jyväskylän keskustassa – sekä hintaso että kynnys astua sisään on Ale Pupissa matala

Jos etsii autenttista lähiöpubielämystä Jyväskylän keskustasta, ei Kompassin läheisyydestä tarvitse turhan kauaksi taapertaa. Vain puolikas kortteli Harjun suuntaan, ja edessä häämöttää Kauppalaispiha. Sen yhteydessä on jo reilut 12 vuotta seisonut tuttu paikka, Jyväskylän oma Ale Pupi.

Ulkoapäin sen ikkunat ovat tummanpuhuvat, ja vain silmiä siristämällä pystyy näkemään toisella puolella tapahtuvaa liikehdintää.

 

Kun astuu kyseisen pubin ovesta sisään, voi kuvitella kävelevänsä mihin tahansa Suomen lukuisista pikkupubeista. Vaikka kello on vasta puolen päivän tienoilla, asiakkaita on jo yli 20.

Oven viereisen pöydän miesseurueen kesken käsitellään päivän polttavia puheenaiheita. Baarin nurkissa istuu yksittäisiä ihmisiä lehtien äärellä tai vain katsomassa lasinsa pohjalle. Tuttu Suomi-iskelmä soi hetken, kunnes se vaihtuu 1980-luvun rokkihittiin.

Olo on kuin aikakoneesta nousseella.

 

Kolme vuotta Ale Pupissa työskennellyt Arttu Niemelä toimii tällä hetkellä ravintolapäällikkönä. Hän tiedostaa baarin vahvuusalueiden olevan halvat hinnat ja matala kynnys.

– Me avataan joka päivä yhdeksältä, ja maanantaista torstaihin pidetään tarjoushintoja päiväsaikaan. Niillä keinoilla ollaan saatu asiakaskuntaa pubin puolelle niinä aikoina, kun muuten saattaisi olla hiljaista, Niemelä kertoo.

Kävijäkunta on pääosin yli 40-vuotiasta. Ale Pupiin ei kuitenkaan tulla kittaamaan vain halpaa keskiolutta, vaan myös tapaamaan ystäviä.

– Ihmiset lukevat täällä lehtiä tai kokoontuvat ystäväporukoiden kesken pitkäikäisen tavan mukaisesti, ravintolapäällikkö sanoo.

Samalla oven viereisen pöydän miesporukan keskustelu ottaa hetkellisesti äänekkäämmän sävyn. Tovin verran keskustelu kuulostaa melkein kinastelulta, mutta hetken päästä pubiparlamentti saa jälleen aikaiseksi vallitsevan yhteisymmärryksen.

 

Kanta-asiakkaat ovat ravintolan kuin ravintolan kantava voima. Ale Pupissa kanta-asiakkaita on paljon, ja he käyvät baarissa Niemelän mukaan keskimäärin 3–4 kertaa viikossa.

– Kyllä tässä on alkanut tuntea asiakkaita nimeltä. Kun näkee tietyn tyypin tulevan, tietää heti, laskeako oluen vai lähteäkö sekoittamaan kossuvissyä.

Kantiksille järjestetään anniskeluravintolan puolesta pikkujoulut sekä yksittäisiä satunnaisia iltamia. Mitään oikotietä kanta-asiakkuuteen ei Ale Pupissa ole.

– Meillä ei ole mitään järjestelmää tai etuuksia valikoiduille asiakkaille. Täällä ovat kaikki lähtökohtaisesti samassa asemassa, olit sitten pukeutuneena pukuun tai raksavaatteisiin.

 

Kesäisin ravintolan edustan terassi kylpee auringonvalossa. Asiakkaita lämmin ilma ja kylmä olut palvelevat erinomaisesti.

– Alessa on halvat hinnat, etenkin päivisin, sekä tämä perkeleen hyvä terassi. Kyllä täällä tulee usein käytyä, terassilta löytyvä mies kertoo.

Kehuja saa myös karaoke, joka starttaa puolilta päivin. Ravintolapäällikkö Arttu Niemelän mukaan näin ei aina ole ollut.

– Aiemmin aloitettiin jo yhdeksältä, mutta siitä saatiin asiakkailta palautetta, ettei saanut lukea lehtiä tai keskustella rauhassa. Nykyinen järjestely palvelee parhaiten kaikkia, Niemelä sanoo.

Oven viereisestä pöydästä nousee useampia miehiä, jotka kävelevät yhteistuumin kohti tiskiä. Kolmas huurteinen kouraan, ja takaisin täysistuntoon. Monia asioita on vielä puimatta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .