Biohazard, Raging Speedhorn, Nucleus 30.9.2000

Yhdysvaltalainen, New Yorkin Brooklynistä tuleva hard core metallibändi Biohazard aloitti Euroopan-kiertueensa viikonloppuna Suomesta. Helsingin Nosturin lisäksi näillä leveysasteilla harvinaista Amerikan herkkua saatiin Jyväskyläänkin. Biohazardin mukana kiertää myös kaksi lämmittely-yhtyettä, bändin teknikoista koostuva Nucleus sekä englantilainen Raging Speedhorn.

Metelöinnin aloittanut Nucleus sai soittaa stoner-henkistä katurockiaan vielä puolityhjälle salille, eikä bändin puolen tunnin setti saanut mainittavaa elämää juuri aikaiseksi.

Taitaa olla varsin karu yhdistelmä olla sekä ensimmäisen lämmittelybändin jäsen, että myös roudari. Kun oma, yleensä vajaalle salille soitettu keikka on ohitse, ei vuorossa ole rentoutuminen viinaksien ja hehkeiden bändärien seurassa vaan paluu varsinaisen työn pariin.

Nucleuksen löysähkön väännön jälkeen lavalta puhalsi sellainen metelivalli, etten moista muista vuosiin Lutakossa todistaneeni. Umpikuuron miksaajan omaava brittibändi Raging Speedhorn tykitti varsin messevää hard coren sekaista metallia kahden vokalistin voimin. Jos äänenpaine olisi ollut kolmanneksen pienempi, olisi pumppu kolissut vieläkin paremmin. Nyt meinasi tulla kiire karkuun, vaikka korvatulpat oli tungettu suunnilleen aivoihin saakka.

Kun Brooklynin lahja mölymetallille, 1990-luvun alussa levytysuransa aloittanut Biohazard asteli lavalle, oli Tanssisali Lutakko viimein täyttynyt. Tiukkaa ja äkäistä rätkettä tarjoillut bändi viihdytti yleisöä musisoinnin ohessa suomenkielisillä fraaseilla, mistä luonnollisesti heruu aina lisäpisteitä. Vaikka Lutakon lava ei järin suuri estradi olekaan, eikä sen saliinkaan mahdu nykyisin kuin nelisensataa ihmistä, tuntui kaukana kotoaan oleva amerikkalaisbändi viihtyvän. Toisaalta, eipä Biohazardin nykysuosio taida riittää hartwall areenoiden täyttämiseen, jos on ikinä riittänytkään. Orkesteri kiittelikin paikalle saapuneita suomalaiskuuntelijoita underground-musiikin tukemisesta.

Biohazardin riffittely ei ehkä ole maailman omaperäisintä, mutta orkesterin raskasjyske kulki silti mainion viihdyttävästi. Kyllä tätä bändiä olisi voinut kauemmaskin lähteä katsomaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.