Bully - Scholarship Edition

Koulumenestystä on monenlaista, tuumittiin Rockstar gamesillä ja polkaistiin koulumaailmaan sijoittuva peli, jossa arvosanojen sijaan tärkeintä on tehdä kolttosia, välttyä saamasta turpaan koulukavereilta ja nousta lopulta arvostuksessa koulun kingiksi.

Bully heittää pelaajan uutena teini-ikäisenä oppilaana Bullworth Academy-sisäoppilaitokseen, josta oppimisen ihanuus on kaukana. Kuri on näennäisen tiukka, mutta henkilökunnan selän takana tapahtuu toinen toistaan arveluttavimpia asioita. Koulukiusaamista, vandalismia ja jengien välistä kaunaa on sisäoppilaitos väärällään. Tässä ristiaallokossa nuoren Jimmy-pojan on selvittävä asuntolatoverin moton tavoin: ”Ui virran mukana tai uppoa.”

Peli nähtiin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten PS2:lla Canis Canem Edit -nimellä ja herätti teemansa takia hirveän kohun jo ennen julkaisua. Julkisuuden laineet ovat laantuneet, mutta myös itse peli on Xbox-julkaisua odotellessaan saanut graafikaltaan hienoisen kasvojenkohotuksen. Lisäksi pakettiin on ympätty hieman uutta sisältöä muun muassa uusien tehtävien muodossa.

Graafisesti ja äänipuolella peli on rakennettu perustoimivaksi, joskin varsinkin pelin välivideoissa animointi jää välillä vuosia totutusta tasosta jälkeen. Ohjaustuntuma on hyvä ja tekemistä roolipelimäisillä mausteilla ladatussa tarinassa riittää pitkäksi aikaa.

Konsoleille harvinaisesti pelin Xbox-versioon on eksynyt kiusallisia ohjelmointivirheitä, jotka hyydyttävät koko konsolin hetkittäin. Asia on luvattu korjata lähiviikkoina ladattavaksi tulevalla päivityksellä.

Pelin pohjalla kuultaa selvästi GTA-sarja, jonka suosiossa on helppo paistatella. Toisaalta Bully osoittaa, ettei Rockstar jäänyt oman megasarjansa pauloihin, vaan tuoreita ideoita löytyy edelleen. Jos ideamylly ei ole pysähtynyt tämänkään jälkeen, niin huhtikuun lopussa ilmestyvältä GTA 4:ltä on lupa odottaa vastinetta sen saamalle hirveälle hypelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.